Hlavní obsah

Milice pustila tlumočníka, který pracoval pro Česko. Je zbitý, ale živý

Kábul

Unesený tlumočník, který pracoval pro českou armádu, ale nebyl evakuován, byl afghánskou milicí propuštěn a je na útěku. Je zbitý, ale živý, napsala Novinkám Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky. Spolek českou vládu v pondělí vyzval, aby evakuovala do bezpečí všechny bývalé tlumočníky, kteří s českou armádou spolupracovali.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibánští bojovníci v Kábulu

Článek

„Právě se ozval unesený tlumočník, jeho otec požádal sousedy, aby za něj šli orodovat, a tak jej milice pustila. Je zbitý, ale živý,” napsala Novinkám Pašková, která předsedá spolku Vlčí máky, který je součástí iniciativy Zachraňme tlumočníky.

Spolek v pondělí dopoledne na svých facebookových stránkách informoval, že ztratil s tlumočníkem kontakt. Podle dostupných informací do jeho domu vtrhli ozbrojení muži, zbili ho a odvlekli

Do Kábulu letí český armádní speciál

Domácí

Česká vláda čelí kritice, že nebyla schopna zajistit evakuaci všech tlumočníků, kteří pro českou armádu v minulosti pracovali. Rodiny Afghánců, kteří se nedostali na seznam, se s rodinami ukrývají v dosahu letiště.

Podle informací spolku v neděli pozvalo české ministerstvo obrany dva tlumočníky, kteří na původním seznamu nebyli.

„To potvrzuje, že už dříve mohlo dojít k chybám při sestavování této soupisky. Žádáme vládu, aby na palubu zbylých evakuačních letů pustila všechny bývalé tlumočníky Armády České republiky, kteří se ještě dokážou dostavit na letiště,” stojí v pondělní výzvě spolku.

Reklama

Výběr článků

Načítám