Hlavní obsah

Část krajů navyšuje kapacity a otevírá další očkovací centra

Právo, Novinky, ib, koc, pem, lž, alf, vtk, kal, plk, jas, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí se lidé nad 60 let mohou registrovat k podání posilující dávky očkování již po pěti měsících. V některých regionech se nejen kvůli tomu otvírají další očkovací centra. Zájem zatím většina z nich potvrzuje.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nové plzeňské očkovací centrum v druhém patře někdejšího obchodního domu Prior.

Článek

K urychlení očkování se přidala iniciativa Lékaři pomáhají Česku, která si klade za cíl dostat posilující dávku zhruba ke 2,4 milionu osob, které na ni mají vzhledem k uplynutí pětiměsíčního moratoria nárok. Cílem je naočkovat milion lidí během jediného týdne.

„Chybí nám lékaři, kteří by vytvořili nové a posílili existující očkovací místa a mobilní týmy. Prosíme všechny ambulantní lékaře a další zdravotníky, aby se do naší iniciativy zapojili a pomohli s očkováním ve svém regionu,” vybízí iniciativa.

V Praze nově na Černém Mostě

V Praze se v pondělí otevřelo nové očkovací centrum na Černém Mostě. Očkovat se zde bude moci 500 až 1000 lidí.

Lidé mohou přijít i bez registrace, na výběr budou mít očkovací látky od společností Moderna a Pfizer/BioNTech. Personál tvoří pracovníci vinohradské nemocnice.

Zeman podpořil povinné očkování

Domácí

Královéhradecký kraj

Také Fakultní nemocnice Hradec Králové rozšířila v pondělí kapacitu očkovacího centra. V posledních dnech se tu aplikovalo v pracovních dnech kolem 600 vakcín, nyní to bude o 200 dávek více.

„Rozšíření očkování umožní zájemcům si rezervovat ve vybraných pracovních dnech termín i na dopolední hodiny, což dosud nebylo možné,“ uvedl vedoucí lékař centra Pavel Kosina.

Virová nálož v populaci v kombinaci s hrozící variantou omicron představují pro rizikové pacienty každodenní hrozbu a odkládání očkování, byť jen o den, nepovažujeme za dobré
lékař Jiří Veselý

Ve fakultní nemocnici je možné očkovat se i bez registrace, ale to pouze od 16:30 do 19 hodin. Kapacita je zhruba sto neregistrovaných osob denně.

Zájem o očkování stoupá i v menších městech východočeského regionu.

„Virová nálož v populaci v kombinaci s hrozící variantou omicron představují pro rizikové pacienty každodenní hrozbu a odkládání očkování, byť jen o den, nepovažujeme za dobré. Proto od pondělí do 23. prosince budeme očkovat registrované i neregistrované zájemce prvními, druhými i třetími dávkami denně,“ uvedl Jiří Veselý, vedoucí lékař očkovacího centra EDUMED Jaroměř.

Pardubický kraj 

Kromě očkovacích center nasazuje kvůli náporu pandemie Pardubický kraj opět i očkovací kamion. Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové (STAN) se ukazuje, že v rámci regionu je méně proočkovaný severovýchod kraje.

„Na oblasti s menším počtem proočkovaných obyvatel se zaměřujeme i nadále a opět využíváme očkovací kamion, který máme nasmlouvaný až do poloviny prosince, a předpokládáme jeho provoz i v následujících měsících. V nejbližších dnech bude kamion v Pardubicích, v úterý a ve středu na Univerzitě Pardubice a ve čtvrtek na vlakovém nádraží, což je koncept, který se nám osvědčil již v minulosti,“ sdělila Matoušková.

Plzeňský kraj

Desítky lidí dorazily hned po otevření do nového plzeňského velkokapacitního očkovacího centra, které od pondělního rána funguje pro zájemce bez registrace v někdejším obchodním domě Prior na Americké třídě, kousek od hlavního nádraží.

„Zatím máme kapacitu stanovenou na pět set osob denně, ale můžeme ji zvýšit na osm set nebo i na víc,“ řekl Právu Jan Šlajs, ředitel EUC Kliniky Plzeň, která pro Plzeňský kraj tuto službu zajišťuje. „Budeme se snažit, aby tady lidé nečekali déle než třicet minut,“ dodal.

Třeba paní Lenka, která si sem přišla pro druhou dávku, byla spokojená: „Než jsem se dostala na řadu, trvalo to asi čtvrt hodiny, takže za mne dobrý.“

Foto: Ivan Blažek, Právo

Nové plzeňské očkovací centrum v druhém patře někdejšího obchodního domu Prior.

Starší lidé si sem chodí hlavně pro třetí dávku, mladší teprve pro první. „První a doufám, že poslední,“ konstatoval mladík Jaroslav. „Je to opruz a jediný důvod, proč jsem tady, je, že chci cestovat,“ podotkl.

Centrum, které je zřejmě největší v Plzeňském kraji, má otevřeno každý všední den do osmi ráno do čtyř odpoledne. „Zatím jsme tady na tři měsíce, pak se uvidí,“ uzavřel Šlajs.

Ústecký kraj

Fronta zájemců o očkování bez registrace stála v pondělí v centru Teplic. Během první hodiny po otevření provizorního centra projevilo zájem o vakcinaci na sto lidí. Většina z nich si přišla pro první dávku vakcíny. Jiní dorazili pro druhou a někteří i pro třetí posilující dávku s vysvětlením, že kdyby se registrovali, dostali by termín nejdříve za měsíc, zatímco tady si vystojí frontu a dostanou ji hned.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Před očkovacím místem v Teplicích stála fronta zájemců.

Středočeský kraj

V bývalém informačním středisku na Benešově náměstí v centru lázeňského města aplikovali v pondělí zdravotníci zájemcům vakcíny firmy Pfizer/BioNTech nebo Johnson & Johnson. „Zájem jsme čekali, zvládneme uspokojit všechny zájemce,“ řekla Právu Markéta Svobodová, hlavní sestra společnosti Krajská zdravotní, která vakcinaci zajistila spolu s Českým červeným křížem Teplice.

Mimořádné očkovací centrum tu zřídili zatím na jediný den. Zdravotníci očekávají zájem asi pěti stovek lidí. Jedním z prvních byl pan Marek. „Nejsem zastáncem vakcinace, ale byl jsem donucený kvůli zaměstnání. Doposud jsem se pravidelně testoval, nyní ale po mě vyžadují očkování, tak jsem přišel,“ řekl Právu statný čtyřicátník.

Karlovarský kraj

V Karlových varech se připravuje otevření nového očkovacího centra v nově dokončeném depozitáři krajské knihovny v karlovarské městské části Dvory.

Podle mluvčí Karlovarského kraje Jany Pavlíkové termín otevření očkovacího místa ale ještě nebyl stanoven. „Ještě se zvažují i jiné možnosti,“ upozornila s tím, že jasněji by mělo být ve středu po jednání krizového štábu.

„Mělo by to být v řádu do deseti dnů,“ avizoval karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Jihomoravský kraj

Na jižní Moravě by mělo být v každém z okresních měst otevřeno nové očkovací centrum, nicméně kde přesně budou, o tom se teprve jedná. Rozhodně ale nejde o otázku nejbližších dní. Nadále fungují všechna centra s tím, že některá alespoň o něco prodloužila provozní dobu.

Hejtman Grolich: Nemocnice to nezvládnou, nemůžeme se tvářit, že se nic neděje

Domácí

První nové centrum se v jednom z pandemií momentálně nejpostiženější krajů otevře 13. prosince v prostorách Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ve Znojmě. „Vakcinaci zajistí mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice Brno,“ řekla Právu Alena Knotková z tiskového odboru krajského úřadu.

Jihočeský kraj

Na českobudějovickém výstavišti funguje velkokapacitní očkovací centrum znovu již od 18. listopadu. Denně tu personál zvládne naočkovat až 1500 lidí.

„Chceme maximálně usnadnit a zrychlit přístup Jihočechů ať už ke třetím, posilovacím dávkám, nebo k prvnímu očkování, o které narůstá zájem,“ řekl ke znovuotevření centra hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Zlínský kraj

Zlínský kraj zatím nebude i přes prudký nárůst nově nakažených navyšovat počty svých očkovacích center či jejich kapacity. Podle hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO) je kapacita center na východě Moravy dostatečná. V minulém týdnu se nechalo naočkovat zhruba tři tisíce lidí denně.

Vojtěch: Platnost očkování by se mohla zkrátit na devět měsíců

Domácí

Kromě míst s nutnou předchozí registrací se mohou přijít lidé naočkovat i do center bez zaregistrování. Kromě toho se s žádostí o vakcínu mohou obrátit i na svého praktického lékaře. Vakcínu má k dispozici 200 z celkem tří set praktiků v kraji.

Moravskoslezský kraj 

V Moravskoslezském kraji se očkuje proti covidu-19 na 30 místech. Podle mluvčí hejtmanství Nikoly Birklenové je kapacita očkovacích míst dostačující, a to i výhledově.

„Očkovací místa navýšila časová okna pro vakcinaci tak, aby reflektovala zájem o vakcinaci jak prvních, tak třetích, posilujících dávek. Nejvíce se očkuje v očkovacím centru Černá louka v Ostravě, Nemocnici ve Frýdku-Místku, Slezské nemocnici v Opavě nebo v Nemocnici Havířov,“ poznamenala.

Olomoucký kraj

Ani v Olomouckém kraji o zřízení nových očkovacích center neuvažují. „Ta, co máme, kapacitně stačí a zdá se, že tomu tak bude i v příštích dnech. Výrazně se totiž zvýšilo procento proočkovaných praktickými lékaři,“ řekl Právu v pondělí olomoucký hejtman Josef Suchánek (PirSTAN). V regionu funguje celkem 11 center, která očkují pravidelně.

„V minulém týdnu v nich denně naočkovali v pracovní dny v průměru zhruba 3000 lidí,“ dodala koordinátorka očkování v Olomouckém kraji Jarmila Kohoutová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám