Hlavní obsah

Čapí hnízdo: výbor chce zpřístupnit spis

Sněmovní mandátový a imunitní výbor chce kvůli projednání žádosti o vydání dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo od policie zpřístupnit trestní spis. Po čtvrtečním jednání výboru to řekla jeho předsedkyně Helena Válková (ANO).

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Státní zástupce Jaroslav Šaroch odeslal do dolní komory žádost v úterý. Babiš byl v říjnových volbách znovu zvolen poslancem, čímž se mu obnovila imunita v plném rozsahu.

„Požádám o okamžité zpřístupnění spisového materiálu, musíme se s ním seznámit, jinak bychom porušili všechny standardy a postupy,“ řekla ve čtvrtek Právu Válková.

Státní zástupce Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, tvrdí Bradáčová

Krimi

S žádostí o to, aby výbor spis dostal na půdu dolní komory parlamentu, však nemusí uspět. V roce 2017, kdy Sněmovna rozhodovala o vydání Babiše poprvé, policie členům výboru kopii trestního spisu neposkytla, pouze do něj nechala poslance v případě zájmu nahlédnout.

Umožnila jim to však pouze ve svých prostorách na ředitelství pražské policie v Kongresové ulici. Totéž se pak stalo i v roce 2018 při druhém rozhodování o vydání souhlasu se stíháním Babiše.

SynBiol z Babišových fondů loni snížil ztrátu na 213 milionů, tržby rostly

Ekonomika

Této možnosti využilo hned několik poslanců výboru včetně Válkové, která byla jeho členem i v obou předchozích rozhodováních. Ve čtvrtek podotkla, že s touto možností počítá i nyní. „Požádala jsem je (policii) i s ohledem na epidemiologickou situaci o to, aby nám spis přivezli, a poslanci do něj mohli nahlédnout v budově Poslanecké sněmovny, kde máme na rozdíl od policie dostatečné zasedací prostory a striktní hygienická opatření, a mohlo by to studování být pak i rychlejší,“ uvedla Válková.

Myslí si, že by k tomu policie měla přihlédnout. „Když ale řeknou ne, tak samozřejmě budeme chodit k nim,“ doplnila šéfka výboru.

Když nedostal 350 tisíc, změnil svědek výpověď o Čapím hnízdě

Krimi

Lhůta tři týdny

Sama bude chtít studovat jen poslední části spisu, které policie doplnila od doby, kdy do něj nahlížela naposledy. S kolegy z výboru se dohodli, že na prostudování spisu si dají termín tří týdnů od chvíle, kdy jim ho policie zpřístupní.

„Od okamžiku, kdy nám bude sděleno, že to můžeme studovat, budeme na to mít tři neděle. Někomu se to může zdát relativně dlouho, ale nám zároveň běží Sněmovna. Navíc někteří poslanci uvidí ten spis poprvé,“ poznamenala Válková. Věří, že se výbor ke spisu dostane už příští týden.

Otec ze mě udělal bílého koně, řekl Babiš mladší po výslechu

Krimi

Je také možné, že si členové výboru pozvou Šarocha a Babiše, což je při projednávání žádostí o vydání poslanců ke stíhání rovněž běžný postup. Zájem o vystoupení před členy výboru mohou projevit i sami.

„Nikdy jsem nezažila, že bychom odmítli vyslechnout toho, kdo má být vydán. Předpokládám, že si pozveme i státního zástupce Šarocha. A on vždycky přišel,“ dodala bývalá ministryně spravedlnosti.

Sněmovna si zvolila pět místopředsedů, Vondráček ani Okamura neuspěli

Domácí

Výbor vydává doporučení plénu, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Pro následné hlasování ve Sněmovně však není toto stanovisko závazné.

Případ Čapí hnízdo, o němž Babiš tvrdí, že je politický a na objednávku, pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala dvakrát.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie je viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu, za což jim hrozí až desetileté tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám