Hlavní obsah

Bylo mi jí líto. Babišovi ministři stojí za Válkovou a zlehčují její spolupráci s justičním vrahem

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Sociální demokraté chtějí na úterní koaliční radě znovu otevřít debatu, jestli by vláda neměla odvolat Helenu Válkovou (ANO) z čela rady pro lidská práva. Ministři za ANO ale za Válkovou stojí. Ministr životního prostředí a místopředseda hnutí ANO Richard Brabec prohlásil, že když se v pondělí Válková obhajovala na jednání vlády, bylo mu jí líto.

Foto: Petr Horník, Právo

Vláda Andreje Babiše (ANO) v úterý o odvolání Válkové nejednala. Na snímku premiér a poslankyně za hnutí ANO Helena Válková.

Článek

„Včera jsme řekli, že ta věc je velmi čerstvá. Vyslechli jsme si paní Válkovou. Celá řada členů rady říkala, že ta spolupráce je velmi dobrá. Stále trvá podpora paní Válkové. Uvidíme, jak to bude přeneseno na koaliční úroveň a zda kolegové vyvolají nějaké hlasování,“ řekl v úterý Brabec.

„Z toho lidského hlediska mi bylo paní Válkové velmi líto, bere to jako velkou osobní křivdu, jako štvanici,“ uvedl Brabec. Dodal, že není pochyb o tom, že prokurátor Urválek byl zrůda.

Vláda o Válkové nehlasovala, sama odmítá odstoupit

Domácí

Válková čelí kritice právě kvůli tomu, že je pod článkem ze 70. let podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který je známý z procesu s Miladou Horákovou a stojí za řadou justičních vražd.

Přijde mi, že se to zveličuje
Karel Havlíček, vicepremiér a ministr průmyslu

Pro odvolání Válkové nevidí důvod ani vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Přijde mi, že se to zveličuje. Hodnotí to lidé, kteří v té době možná ani nežili a nedokážou vyhodnotit situaci, v jaké se nacházela. Nevidím smysl v tom, ničit jí kariéru po 50 letech kvůli tomu, že ji někdo někam připodepsal,“ řekl Novinkám Havlíček.

Za Válkovou stojí i ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. I on zdůraznil, že Válkovou podporují lidé z Úřadu vlády, kteří se zabývají lidskými právy. Válková podle Vojtěcha agendu lidských práv rozhýbala.

Lhal bych, kdybych řekl, že mi to nevadí. Otázka je, jaký to má reálný dopad na výkon funkce
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

„Diskuse se nijak neukončila, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Lhal bych, kdybych řekl, že mi to nevadí. Otázka je, jaký to má reálný dopad na výkon funkce, kterou dělá osm měsíců, a podle všeho je hodnocena dobře,“ zhodnotil to Vojtěch.

Válková údajně v KSČ hájila šikanu disidentů. Nařčení odmítá

Domácí

Podle něj bylo správné rozhodnutí, když se Válková rozhodla odstoupit z kandidatury na ombudsmanku. „Ale je otázka, jestli ji odvolávat z pozice, kterou vykonává, a nevykonává ji špatně. Ona to bere jako velkou křivdu a lež. Těžko se to hodnotí, kde ta reálná pravda je. V tuto chvíli není důvod ji odvolávat,“ řekl Vojtěch.

ČSSD ji chce odvolat

„Debata neskončila, je možné, že v ní budeme pokračovat,“ řekl při příchodu na úterní jednání koalice ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předseda soc. dem. Jan Hamáček už v pondělí uvedl, že Válková by měla jako vládní zmocněnkyně pro lidská práva skončit. Vláda o tom ale nakonec v pondělí nehlasovala, pouze si vyslechla vysvětlení Válkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám