Hlavní obsah

Byl jsem přehnaně optimistický. Očkovat se bude 70 až 80 tisíc denně, řekl Arenberger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za čtvrtek se v České republice vyočkovalo 72 843 dávek vakcín proti koronaviru, což je nejvíce za den od začátku očkování vloni v prosinci. Na pokoření statisícové hranice, o níž v souvislosti s vysokými dodávkami vakcín v pondělí mluvil ministr zdravotnictví Petr Arenberger, si ještě budeme muset počkat. Už ve středu připustil, že byl „přehnaně optimistický”.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

Tempo očkování postupně zrychluje, svědčí o tom i data z posledních dní. Nejvíce vyočkovaných dávek a zároveň celkový rekordní počet zatím připadl na tento čtvrtek, kdy dávku dostalo téměř 73 tisíc lidí. Ve středu se vyočkovalo 66 668 dávek. V úterý to bylo 58 297 a v pondělí přes 55 tisíc. Alespoň první dávku od začátku očkování na konci loňského prosince dostalo téměř 2,1 milionu lidí. Ukončené očkování má 991 tisíc lidí.

Vliv na zrychlování očkování mají rostoucí dodávky vakcín. Podle mluvčí resortu zdravotnictví Jany Schillerové v tomto týdnu do České republiky doputovalo 404 820 dávek od společností Pfizer/BioNTech, 48 tisíc dávek od Moderny, 148 800 dávek od společnosti AstraZeneca a v poslední řadě také 12 tisíc jednodávkových vakcín od americké společnosti Johnson & Johnson.

V konečném součtu to znamená, že jen tento týden do Česka dorazilo 613 620 dávek vakcín proti koronaviru.

Ministr: Byl jsem přehnaně optimistický

Ministr v pondělí prohlásil, že pokud budou dodávky vysoké, tak bychom již v tomto týdnu mohli vyočkovat v jednom dni sto tisíc dávek.

Už ve středu ale na jednání sněmovního zdravotního výboru připustil, že se tak ještě nestane. „Uvidíme, jak to bude příští týden, systém musí trochu zareagovat. Byl jsem přehnaně optimistický, že by se při rychlém náběhu mohlo očkovat 100 tisíc lidí denně, v reálu se to bude pohybovat podle toho, jak zareagují centra, tedy 70 až 80 tisíc denně. Budeme ale muset zrychlit, jinak by se nám hromadily vakcíny v lednici, a to určitě nechceme,“ připustil Arenberger.

Jeho druhý odhad tedy, jak se zatím zdá, vychází a čtvrteční čísla se trefují do jeho predikce.

Souhrnná čísla dodávek nejsou

Souhrnná čísla dodávek a jejich rozdělení na týdny resort zdravotnictví nezveřejňuje. Dodávky na konkrétní týdny nepravidelně uvádí Chytrá karanténa na svém twitterovém účtu.

Vakcínová smršť. Arenberger očekává sto tisíc očkování denně ještě tento týden

Domácí

Z jejích příspěvků se dá vyčíst, že například v týdnu od 12. do 18. dubna Pfizer dodal do Česka 286 tisíc dávek, AstraZeneca 14 tisíc. Poslední dva týdny v březnu pak třeba Pfizer dodával týdně 168 tisíc dávek. Nárůst objemu dodávek je tedy patrný i z těchto kusých dat.

Celkem bylo do krajů rozvezeno téměř 5,9 milionu dávek vakcín, jak již bylo zmíněno, vyočkované jsou doposud necelé tři miliony. Zhruba polovina tedy ještě čeká na aplikaci.

Například ve středu bylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel naočkováno nejvíce lidí v Jihočeském kraji a Královéhradeckém kraji. Naopak nejméně očkoval ve středu Středočeský kraj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám