Hlavní obsah

Budeme zase pátým kolem u vozu, rozčiluje se kvůli eurokomisaři opozice

Právo, tin, kab

Vládnoucí trojkoalice to schytala od opozičních politiků, kteří jí vyčetli, že se ani podruhé nebyla schopná dohodnout na nominantovi na eurokomisaře. Koalice podle nich dokázala, že nemyslí na zájmy občanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura (Úsvit) ve Sněmovně

Článek

Do koalice se tvrdě pustili poslanci ODS a Úsvitu.

„Osmnáct států z osmadvaceti už má nominanta. Čtyři státy už lobbují za konkrétní resorty. Je to absolutní neschopnost vládní koalice, která se handrkuje o koryta, místo aby myslela na dobro republiky. Mohli jsme mít šanci na nějaký ekonomický resort, který by mohl mít určitý vliv. Opět na pět let budeme posledním, ne pátým, ale dvacátým pátým kolem u vozu,“ uvedl pro Právo Okamura. Podle něj je to fatální selhání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předseda Úsvitu silně zkritizoval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že chce jméno nominanta na eurokomisaře zkonzultovat s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem.

O čem se chce premiér radit, diví se Okamura

„Mně to přijde naprosto skandální, že se jdeme radit se šéfem Evropské komise, co dál. Je to trapná situace. O čem se jdeme radit, když nevíme, o jaký post máme zájem? Výsledek bude zase nula, nula, nic pro Českou republiku. Jako když jsme tam měli popletu pana Špidlu,“ uvedl Okamura.

Mám pochyby, že v Bruselu najde Sobotka recept na řešení koaliční krize
předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Také podle předsedy ODS Petra Fialy koalice jasně ukázala, že pro ni zájmy českých občanů nejsou důležité.

„Vláda měla už dávno jednoznačně určit, o kterou oblast má Česká republika v Evropské komisi zájem, a vybrat vhodného kandidáta pro dané portfolio. Namísto toho jsme se kvůli neschopnosti vládní koalice dostali do situace, kdy se budeme muset spokojit s tím, co zbude,“ uvedl v prohlášení Fiala.

„Vládní koalice tak neprosazuje zájmy České republiky a místo toho jen vybere jednoho člověka, kterému věnuje lukrativní bruselský post. Když to ale dosud nedokázala, začíná byt trochu jedno, kdy se k tomu dostane,“ dodal.

Koaličním politikům se vysmál i první místopředseda ODS, europoslanec Jan Zahradil. „Je hezké, že vláda se rozhodla zpestřit okurkovou sezónu divadelním představením s blíže neurčeným počtem pokračování. Vedle jiných přesvědčivých výkonů lze ocenit také Pavla Teličku v roli losera dekády. Být už podruhé během 10 let odkopnut od funkce považované za jistou se nikomu hned tak nepovede,“ uvedl Zahradil.

Sobotka se může omluvit, míní Schwarzenberg

Smířlivější byl v kritice kabinetu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj je výběr nominanta na eurokomisaře zodpovědnost premiéra Sobotky.

„Bylo by hezčí, kdyby se byli dohodli tady, ale očividně koalice není schopná se dohodnout. Mám pochyby, že v Bruselu najde Sobotka recept na řešení koaliční krize,“ řekl Právu exministr zahraničí.

Sobotkovu cestu do Bruselu „s prázdnýma rukama“ však zcela nekritizuje. „Je dobře, že jede do Bruselu, když nikoho nemáme, aby alespoň došlo k omluvě a aby bylo vidno, kde bychom mohli uspět. Třeba dostane nějakou kloudnou odpověď,“ dodal Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám