Hlavní obsah

Babiš by výsostné právo vybrat si eurokomisaře klidně převedl z vlády na šéfa komise

Novinky, jas, val
Aktualizováno

Budoucího českého eurokomisaře by si mohl vybrat nový šéf Evropské komise. Ve středu před jednáním koaliční rady to uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i druhý vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale uvedli, že to považují spíš za nadsázku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na středečním jednání vlády

Článek

Ani na středečním jednání koaliční rady se představitelé koaličních stran nedohodli na kandidátovi, kterého navrhnou na post českého eurokomisaře. „Po dnešku se nic nezměnilo, zůstávají ve hře tři jména,“ prohlásil na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka a odmítl, že by zaznělo nějaké další jméno.

ANO navrhuje Pavla Teličku, ČSSD Pavla Mertlíka a lidovci Zuzanu Roithovou. Tu její stranický šéf Pavel Bělobrádek vyzval, aby už neotálela s konečným rozhodnutím k případné kandidatuře a sdělila do konce týdne, zda se o kandidaturu bude ucházet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Andrej Babiš ještě před jednáním koaliční rady vyjádřil jiný návrh. „Možná by bylo nejlepší, kdyby si šéf komise vybral, abychom se tady zbytečně nedohadovali,” uvedl.

Sobotka i Bělobrádek ale po jednání koaliční rady uvedli, že tento návrh berou spíš jako nadsázku. „Na nominaci se musí primárně dohodnout vláda České republiky,” řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám