Hlavní obsah

Bude to ještě dlouhé trápení. Další vlna epidemie bude v lednu či únoru, míní Dušek

• Aktualizováno

V lednu a v únoru, kdy budou nejvíce rozšířené respirační nemoci, se bude Česká republika zřejmě potýkat s dalšími návraty epidemie koronaviru SARS-CoV-2, řekl v neděli v České televizi ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Stát podle něj musí udělat vše pro to, aby nebyly nekontrolované. Dodal, že data o obětech z řad infikovaných by se měla zveřejňovat se zpožděním.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Dušek uvedl, že v příštích týdnech se může stabilizovat počet nových případů nákazy novým koronavirem. Za týden či dva by se podle něj mohl systém trasování a chytré karantény zachytit všechny výskyty nového typu koronaviru.

Přehledně: Co se od pondělí změní

Domácí

„Ale epidemie neskončí, my zbrzdíme její rychlost, ale nezastavíme ji a nezničíme,” zdůraznil Dušek. Virus způsobující onemocnění covid-19 v Česku zůstane a zřejmě ”si nenechá ujít” i období, ve kterém jsou pravidelně nejrozšířenější onemocnění dýchacích cest. Dušek dodal: „Jdeme do období vrcholu všech respiračních onemocnění, v lednu či únoru budeme stále bojovat s návraty, ale musíme udělat vše, aby nebyly nekontrolované.”

Před třetí vlnou pandemie koronaviru na začátku příštího roku v Evropě varovala nedávno Světová zdravotnická organizace (WHO). Její zvláštní vyslanec pro boj s pandemií David Nabarro uvedl, že ji očekává, pokud vlády opět selžou při prevenci návratu pandemie, jako se to stalo v případě aktuální vlny druhé: „V létě opominuli vybudovat nutnou infrastrukturu poté, co co dostali pod kontrolu první vlnu. Nyní máme druhou vlnu. Pokud nevytvoří nutnou infrastrukturu, budeme mít třetí vlnu na začátku příštího roku.”  

Nemocnice musejí poskytovat i jinou péči

Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý zopakoval, že nemocnice začátkem příštího týdne dostanou pokyn, aby začaly obnovovat odkladnou péči. Budou muset ale být připraveny na případný další nápor pacientů s covidem-19.

Bez obnovení veškeré péče podle něj hrozí, že stoupne počet úmrtí na jiné typy chorob a v jiných věkových skupinách, než způsobuje covid-19.

Data o obětech raději se zpožděním

Data o počtu úmrtí nakažených na covid-19 má podle Duška smysl zveřejňovat zhruba po třech dnech až týdnu. V reálném čase podle něj údaje nejsou dostatečně přesné a jejich pozdější korekce vyvolávají u veřejnosti představy, že se statistiky zpětně mění.

V rozhovoru pro server irozhlas Dušek řekl, že u covidu-19 by stačilo počkat na dohlášení všech listů o prohlídce zemřelých tři, čtyři nebo pět dní: „Bude to aspoň trochu úplné”. V ČT zmínil jako časový odstup i týden, upozornil ale, že nemá mandát to měnit: „Je to věc, kterou by mělo rozhodnout ministerstvo zdravotnictví v nějakém oficiálním komunikačním plánu.“

Třetí vlna koronaviru je v plném proudu, hlásí Soul

Koronavirus

Statistici nyní zveřejňují aktuální číslo ze dne, které se avšak během několika dalších dnů doplňuje „protože přicházejí listy o prohlídce zemřelých mimo nemocnice, zprávy o výsledcích pitev a podobně, v laických čtenářích to musí vyvolávat dojem, že se statistiky x dní zpátky mění.“

Minulý týden vzbudil pozornost Duškův výrok na sněmovním zdravotnickém výboru, že by rád „vysílání čísla o mortalitě vypnul”. Hrozilo by ale podle něj „rozpoutání mediálního pekla”. Dušek v neděli řekl, že tehdejší vyjádření nedomyslel. Zdůraznil, že data o mortalitě nelze nikde v Evropě a kultivovaném světě tajit a nikdo o to ani neusiluje: „Reportuje se mortalita na všechny typy nemocí, ale zpětně, aby byla data validovaná.”

Reklama

Výběr článků

Načítám