Hlavní obsah

Brněnská nemocnice dostala ivermektin pro 20 tisíc pacientů

– Brno • Aktualizováno
Právo, Kristýna Šopfová

Brněnská fakultní nemocnice u sv. Anny v úterý dostala 10 tisíc balení ivermektinu. Informaci Právu sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Lékaři podle něj mají o tento lék zájem a kvůli dlouhému čekání na dodávky ze zahraničí bylo nutné zajistit pro české pacienty lék rychleji.

Slovenská primářka ARO Andrea Letanovská o ivermektinuVideo: Novinky

 
Článek

„Zařídili jsme to tak, že to nakoupila nemocnice u svaté Anny, je to 10 tisíc balení pro 20 tisíc pacientů,“ sdělil Právu premiér Andrej Babiš (ANO). „Bylo to v rekordním čase, zájem o tento lék je velký,“ dodal. Právě brněnští lékaři jako jedni z mála v Česku lék nasadili na léčbu covidových pacientů už na podzim.

Brněnský primář Rezek: Stav většiny pacientů, kteří dostali ivermektin, se zlepšil tak, že mohli jít domů

Domácí

Z Brna se bude látka distribuovat do dalších nemocnic. Primář Michal Rezek Právu už dříve sdělil, že se mu ozvali i lékaři z jiných nemocnic, kteří by látku u pacientů s covidem-19 rádi vyzkoušeli. „Pan primář Rezek to používá a má s tím dobré výsledky,“ potvrdil premiér.

Vyléčila se ivermektinem pro koně. Zabral hned

Koronavirus

Dnešní nečekaně rychlou dodávku Právu potvrdil i primář z nemocnice u svaté Anny Michal Rezek. „Ano, teď to sem přijelo,“ potvrdil.

Dnešní dodávka deseti tisíc balení by se měla z Brna brzy dostat i k dalším lékařům. Primář Michal Rezek Právu už dříve sdělil, že se mu ozvali i lékaři z jiných nemocnic, kteří by látku u pacientů s covidem-19 vyzkoušeli.

Určitě to nebudeme brzdit a držet tady u nás
primář Michal Rezek

„Problém by ale mohl být s distribucí,“ řekl Právu. Nemocnice totiž nemají distribuční síť a samy nezajišťují rozvoz léků například do lékáren. „Tím, že je to všechno rychlé a nevědělo se, jestli balení skutečně dorazí, tak se musí vyřešit ještě postup, jak to dostat do nemocnic a k lidem,“ řekl Rezek.

Foto: Právo

Dodávka ivermektinu do nemocnice u sv. Anny v Brně

Fakultní nemocnice u svaté Anny by si podle něj mohla nechat dávky pro 500 lidí, kromě hospitalizovaných i pro ambulantní případy. „Určitě to nebudeme brzdit a držet tady u nás,“ doplnil Rezek.

Ministerstvo zdravotnictví podle premiéra pracuje na klinické studii tohoto léku. Zatím není jasné, kdy by mohly být k dispozici výsledky. Čeká se také na stanovisko SÚKL, který by nastavil u ivermektinu podmínky užití podobně jako například u monoklonálních látek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám