Hlavní obsah

Bratrovražedná válka vrcholí. O Senát se utkají rozhádaní Smoljakovi

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V senátních volbách čeká voliče v Praze 9 netradiční duel. Proti sobě se postaví ve stejném obvodu poprvé dva bratři. Zatímco David Smoljak mandát jako kandidát STAN s podporou Pirátů a TOP 09 obhajuje, mladší Filip se bude snažit dostat do horní komory za hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Překvapilo mě to, nevěděl jsem, že chce kandidovat v mém obvodu,“ sdělil Novinkám starší David. O bratrově kandidatuře se dozvěděl od Pirátů, za které chtěl mladší Filip původně kandidovat. Ti se však rozhodli nakonec podpořit společně s TOP 09 současného senátora.

Starší z bratrů Smoljakových zároveň připustil, že ho celá situace mrzí. „Jsme čtyři sourozenci. Tři spolu komunikujeme normálně, a co dělá bratr, se dozvídáme spíše z tisku než od něj. Na jednu stranu jsme na to zvyklí, na druhou je to stále bratr,“ dodal.

Rodinné spory

Mladší Filip se přitom do svého bratra již nevybíravě opřel před loňskými senátními volbami, kdy byl jeho sourozenec zvolen do horní komory v rámci doplňovacích voleb.

Senát a jeho funkce: ústavní pojistka i protiváha Sněmovny a prezidenta

Volby do Senátu

Mezi sourozenci se dlouhodobě vleče pře kvůli pozůstalosti po jejich otci Ladislavovi, režiséru a scénáristovi, jehož jméno je neodmyslitelně spojeno s Divadlem Járy Cimrmana. Starší z bratrů Smoljakových k tomu uvedl, že o situaci dodnes společně nemluvili.

„Každý má právo kandidovat, ať už je jeho motivace jakákoliv,“ doplnil. On sám se ale podle svých slov kloní k tomu, aby se soukromé prádlo nepralo na veřejnosti.

Rodiče by to tak chtěli, myslí si Filip

Na dotaz Novinek nyní mladší Filip Smoljak odmítl, že by se jednalo o snahu dostat bratra ze Senátu. „Nápad vzešel od Pirátů ještě dříve, než můj bratr kandidoval. Tehdy jsem se na to necítil, ale začal jsem o tom uvažovat. Nyní rozhodla pražská organizace jinak,“ uvedl.

V podzimních volbách do krajů a Senátu chce uspět téměř 10 000 lidí

Volby do Senátu

Zdůraznil zároveň, že se rozhodl v Praze 9 kandidovat kvůli tomu, že zde bydlela jeho matka, která však před třemi týdny zemřela. „Ale je to i moje pracoviště. Jsem sociální pracovník a máme zde řadu klientů,“ vysvětloval Smoljak mladší důvody své kandidatury.

Zmatení voličů se Filip Smoljak podle svých slov nebojí. „Věřím, že by oba naši rodiče chtěli, aby se do Senátu dostal alespoň jeden. Zvyšujeme šance, že tam bude jejich potomek,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám