Hlavní obsah

V podzimních volbách do krajů a Senátu chce uspět téměř 10 000 lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzimních krajských volbách kandiduje přes 9700 lidí. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) je jim průměrně 48 let a 27,5 procenta představují ženy. O sedmadvacet křesel v Senátu bude usilovat 235 kandidátů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

V krajských volbách se bude o hlasy voličů ucházet 85 politických stran, hnutí a koalic, které mají ve 13 krajích zaregistrováno celkem 215 kandidátních listin. Největší výběr budou mít voliči v Jihočeském a Moravskoslezském kraji, kde shodně kandiduje 20 subjektů. Nejmenší výběr bude v Královéhradeckém kraji, kde se zaregistrovalo 12 kandidátek.

Celkový počet kandidátů je nižší než při posledních volbách v roce 2016. Tehdy se hodlalo zapojit do politiky o dva tisíce lidí více. Oproti minulým krajským volbám ubylo na kandidátkách žen.

Podobná situace je i v Senátu, kde se ve volbách bude vybírat 27 senátorů.

Poslanci KSČM, ODS a ANO chtějí přestoupit do Senátu

Volby do Senátu

„V senátních volbách je registrováno celkem 235 kandidátů, jejichž průměrný věk je 56 let. 84 procent kandidujících jsou muži a 40 procent kandidátů je bez politické příslušnosti,“ uvedla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Nejvíce zájemců, celkem 13, se bude o senátorské křeslo ucházet v senátních obvodech Kladno, Ostrava-město a Karviná. Nejméně uchazečů o křeslo je naopak v senátním obvodu Trutnov. Za předpokladu, že nikdo v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí tam do druhého polovina ze čtyř kandidátů.

Čísla pro krajské volby: ANO 50, ČSSD 45, ODS 33, Piráti 19

Krajské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám