Hlavní obsah

Bolest páteře má patřit mezi nemoci z povolání

Právo, Pavel Cechl

Přemisťování těžkých břemen, náročné pohyby, přetěžování. To vše může u některých povolání vést až ke chronickým onemocněním bederní páteře. Ta se nově mají zařadit mezi choroby způsobené prací. Vyplývá to z novely nařízení vlády o seznamu nemocí z povolání, která je připravena pro jednání kabinetu.

Foto: Profimedia.cz

Uznání bolesti zad jako nemoci z povolání by mělo své podmínky. Týkat by se mohlo například zdravotních sester či zedníků.

Článek

„Podle epidemiologických studií těžká fyzická práce u osob, které jsou jí dlouhodobě vystaveny, zvyšuje výskyt onemocnění bederní páteře ve srovnání s obecnou populací v průměru o zhruba 40 až 60 procent,“ konstatuje v doprovodném materiálu ministerstvo práce a sociálních věcí, jež novelu připravilo.

Může se to týkat například zdravotních sester, zedníků, skladníků či podobných profesí
Daniela Pelclová, lékařka

„Onemocnění vzniká při těžké fyzické práci, kde se opakují stejné pohyby, zvedají se těžké předměty třeba v předklonu s rotací páteře,“ řekla Daniela Pelclová z Kliniky pracovního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Může se to týkat například zdravotních sester, které zvedají a obracejí pacienty a nemají na to správné technické vybavení,“ sdělila Pelclová.

Covid jako nemoc z povolání? Žádostí přibývá

Domácí

„Může se ale jednat také o zedníky, skladníky a další podobné profese,“ dodala lékařka, která patří mezi iniciátory novely.

Nesnesitelné potíže

V řadě evropských zemí přitom již onemocnění páteře mezi nemocemi z povolání figuruje: například v Německu už od roku 1997, na Slovensku od roku 2003.

U našich západních sousedů přitom ročně uznají bolest zad jako nemoc z povolání asi pěti stovkám lidí. U nás by se to mohlo podle odhadů pohybovat v desítkách.

Chronické onemocnění bederní páteře se projevuje například ostrou bolestí vystřelující do končetin. Může být doprovázena třeba mravenčením či brněním.

Sen řady malých kluků je ve skutečnosti ukrutná dřina

Muži

Někdy se přidává bolest svalů a snížení jejich citlivosti. Mohou se zhoršit i kýchnutím a podle webových stránek pražské Nemocnice Na Homolce mohou způsobit i potíže s močením.

„Léčí se podle závažnosti někdy i operací bederní páteře,“ uvedla Pelclová. „Ani vám ty bolesti nedovolí nemoc zanedbat, jsou to prudké bolesti, které vás donutí jít k lékaři,“ dodala.

Jednorázově až 200 tisíc Kč

Podmínky pro uznání nemoci byly stanoveny tak, aby bylo opravdu jasné, že příčinou je zaměstnání. Například v průběhu posledních tří let bude muset člověk být kvůli nim kumulativně aspoň rok v pracovní neschopnosti a také budou hodnoceny podle věku.

Politika jako rizikové povolání. V Mexiku před volbami zavraždili tři desítky kandidátů

Amerika

Při prokázání nemoci z povolání má člověk nárok na náhradu ušlého výdělku v pracovní neschopnosti či při invalidním důchodu, proplacení nákladů na léčbu či na náhradu za ztížené uplatnění.

Náhrady mohou být pravidelné měsíční, kdy se dorovnává ušlá výše mzdy, nebo jednorázové. V případě ztíženého společenského uplatnění by jednorázové odškodné mohlo dosáhnout až dvou set tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám