Hlavní obsah

Covid jako nemoc z povolání? Žádostí přibývá

Právo, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roste počet lidí, kteří žádají uznat covid jako nemoc z povolání. Získají tak nárok na odškodnění: bude jim proplacen rozdíl mezi nemocenskou a průměrným výdělkem, o nějž kvůli nemoci přišli. Týká se to zejména zdravotníků a pracovníků v sociálních službách.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Loni jsme řešili dva tři zdravotníky, kteří se nakazili během první jarní vlny. Aktuálně od ledna letošního roku máme takových žádostí 132,“ řekla Právu ředitelka odboru hygieny práce z liberecké hygienické stanice Kateřina Forysová.

„Je to skutečně velký nárůst vzhledem k tomu, že ročně v průměru obdržíme kolem 30 případů nemoci z povolání, a to především neinfekčních nemocí způsobených nejčastěji z jednostranné nadměrné dlouhodobé zátěže horních končetin,“ přiblížila.

Podobný trend zaznamenali také středočeští hygienici. „V této chvíli eviduje Krajská hygienická stanice Středočeského kraje 21 žádostí o uznání nemoci z povolání v souvislosti s onemocněním covid-19, oproti osmi žádostem v roce loňském. Nárůst ale teprve očekáváme,“ uvedla mluvčí Dana Šalamunová.

Příští týden se budou moci registrovat k očkování lidé od 30 let

Domácí

Zaměstnanci, kteří žádají uznat covid jako nemoc z povolání, se musí obrátit na takzvané hlásicí středisko.

V případě Středočeského kraje je to například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Hygiena pak žádost posoudí a na základě jejího vyjádření středisko nemoc z povolání uzná, nebo neuzná.

„Musí se prokázat, že posuzovaná osoba pracovala v rozhodném období v riziku nákazy, kterým se rozumí vyšší pravděpodobnost přenosu nákazy při vlastním výkonu práce než v jiném obvyklém kontaktu s jinými osobami. Například kontakt s pacientem, klientem sociálního zařízení nebo s infekčním materiálem,“ vyjmenovala hygienička Forysová.

Jen pro první linii

Uznání covidu jako nemoci z povolání se proto týká pouze některých profesí, a to zejména zdravotníků, pracovníků v sociálních službách či speciálních pedagogů, jejichž žáci například respirátor nosit nemohou. Nárok mohou mít i někteří policisté a hasiči, jejich případy ale řeší ministerstvo vnitra. Zásadní pro uznání je rovněž mít covid s příznaky, bezpříznakoví mají smůlu.

Úspěšný žadatel kvůli nemoci nepřijde o část platu. Pokud zaměstnanec skončí kvůli covidu na neschopence s nemocenskou ve výši 60 procent svého průměrného výdělku, jejich zaměstnavatel pak může získat od pojišťovny peníze na zbylých 40 procent.

„Po dobu pracovní neschopnosti s covidem, a pokud je to nemoc z povolání, tak zaměstnanec dostává náhradu za ztrátu na výdělku,“ potvrdila Právu Veronika Odrobinová z advokátní kanceláře GT Legal.

ON-LINE: Přibylo 672 nových případů nákazy

Zahraniční

Naopak marně by o toto odškodnění žádali například zaměstnanci z kanceláří či továren. Netýká se ani profesí jako obchodní zástupce, kde je styk s jinými lidmi podstatou této činnosti.

Na rozdíl od zdravotníků se na ně nepohlíží tak, že pracují v prostředí se zvýšeným rizikem. Nákazy mezi kolegy v práci se berou pouze jako komunitní přenos.

V budoucnu by zaměstnanci rizikových profesí mohli získat i víc než dorovnání platu. Podle právničky Odrobinové se teprve začínají projevovat a řešit trvalé následky způsobené covidem. Domnívá se, že by v takových případech šlo teoreticky nahrazovat také lázeňské pobyty a další péči.

„Řekněme, že by měl zaměstnanec nějak poškozené plíce, tak by mohl požadovat náhradu za snížení společenského uplatnění, případně bolestné,“ míní Odrobinová.

Anketa

Pociťujete po prodělání covidu nějaké zdravotní obtíže?
Ano
30,5 %
Ne
16,2 %
Nemoc jsem neprodělal/a
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7721 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám