Hlavní obsah

Sen řady malých kluků je ve skutečnosti ukrutná dřina

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejeden muž toužil být v mládí popelářem. Těžko si však tehdy pomyslel, že se jedná o jedno z nejnáročnějších povolání. Pomyslný titul největšího dříče by měli získat společně se skladníky a dřevorubci. Stráví totiž největší část své pracovní směny ve středně intenzivním pohybu. Ukázal to průzkum vedený MUDr. Tomášem Větrovským z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

V rámci výzkumu, který proběhl během dubna a května u deseti vybraných profesí, byla shromážděna data o pohybové aktivitě, počtu kroků, čase stráveném intenzivním pohybem (běh, rychlá chůze), čase sezení, kalorickém výdeji, teplotě pracovního prostředí a vlhkosti vzduchu.

Na základě doporučení odborníků byla vybrána desítka povolání, u nichž byl z podstaty práce předpokládaný úbytek minerálních látek. Šlo o popeláře, skladníky, ale také hasiče, farmáře nebo záchranáře. K obecnému překvapení se na horních příčkách pomyslného žebříčku ocitly profese, o nichž se tak často nemluví.

„O fyzické náročnosti práce horníka nebo skláře se učí děti už na základní škole. Průzkum ale ukázal, že největšími dříči jsou popeláři, skladníci a dřevorubci, kteří obvykle doporučovaných 10 tisíc kroků za den nachodí až dvakrát či třikrát,“ komentuje výsledky MUDr. Větrovský.

„Umístění profesionálních sportovců na předních příčkách nás nepřekvapilo, ale jak jsme zjistili, sportovci mají mezi extrémními fyzickými výkony dostatek času na odpočinek, na rozdíl od manuálně pracujících lidí. Sledovaná povolání navíc zahrnují statickou zátěž, zdvihání těžkých břemen (popeláři) nebo monotónní pohyb v nezvyklých polohách (dřevorubci) a náročných podmínkách (farmáři, dělníci), a to v dlouhých směnách,“ dodává lékař.

Nahlédněte do výcvikového centra hasičů, které nemají nikde jinde v Evropě

Muži

Proto je podle něj u manuálních profesí důležité myslet na dostatečný odpočinek, kompenzaci vhodným pohybem ve volném čase a vyváženým jídelníčkem.

Zdvíhají i 30 kilogramů

Jak se ukázalo, popeláři, skladníci a dřevorubci stráví velkou část směny ve středně intenzivním pohybu. „Odborníci pro zdravý životní styl doporučují minimálně 150 minut pohybu střední intenzity týdně. Sedm profesí z našeho průzkumu této hodnoty dosáhlo za jeden jediný den, navíc v práci,“ komentuje žebříček MUDr. Větrovský.

Mluvčí Pražských služeb Radim Mana doplňuje, že měření se účastnili zaměstnanci pracující na náročném svozovém programu. „Popeláři tu musí manipulovat s nádobami vážícími v průměru až 30 kg. Nejenže popelnice vysypávají, ale ještě předtím je musí vynést z domů a přistavit ke kraji vozovky,“ připomíná Mana.

Vnuk roku? K babičce doběhl stovky kilometrů

Koronavirus

I pro výběr skladnic a skladníků je podle Hany Slepičkové, HR partnera pro logistiku ve společnosti Alza.cz, kondice jedním z klíčových faktorů. „Zaměstnanci obvykle pracují ve dvanáctihodinových směnách. Během jedné směny nachodí kolem 25 km a pohybují se na hranici limitů pro manipulaci s břemeny,“ přibližuje podmínky práce skladníků Slepičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám