Hlavní obsah

Blatný se už nebrání prodloužení intervalu mezi dávkami vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužení intervalu mezi dávkami vakcíny proti koronaviru je téměř jisté. Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka na tom panuje všeobecná shoda ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) s odborníky. Blatný byl přitom ještě minulý týden proti, protože by to bylo jen „odkládání problému“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací látka od Moderny.

Článek

„Myslím si, že už panuje všeobecná shoda na tom, že se intervaly prodlužovat budou,“ řekl ve středu Novinkám šéf vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek s tím, že s tím souhlasí i ministr Blatný.

Očkování jde podle Čechů pomalu, neschválenými vakcínami ho ale urychlit nechtějí

Domácí

Finální rozhodnutí, kdy se dá podle Chlíbka očekávat potvrzení prodloužení intervalu mezi dávkami, by mělo padnout příští týden v úterý. Tehdy to projedná Rada vlády pro zdravotní rizika. „Bude se jen řešit, jak to technicky zakomponovat do objednávkových a rezervačních systémů,“ doplnil.

Novinky proto požádaly o potvrzující reakci ministerstvo zdravotnictví, jeho mluvčí Barbora Peterová však pouze odkázala na úterní tweet, v němž Blatný uvádí, že se s odborníky na posunutí shodne, ale je třeba vyřešit logistiku a technické věci.

Šéf resortu přitom ještě před několika dny tvrdil, že změna schématu situaci nyní neřeší. „Je to jen odložení problému. Museli bychom přeregistrovat 180 tisíc lidí, v dubnu bychom očkovali v podstatě jen druhé dávky a neměli dost pro nové zájemce,“ napsal minulou středu na Twitter Blatný.

Smejkal: Dostal jsem nabídku na Blatného křeslo, ale odmítl jsem

Domácí

S doporučením prodloužit intervaly přišla minulý týden nově vzniklá mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) při resortu zdravotnictví. Podle jejího šéfa a hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala by se tak i přes nedostatek vakcín mohlo naočkovat první dávkou více lidí. To by mělo pozitivní vliv na počty nakažených lidí proudících do přeplněných nemocnic.

Zahraniční studie a zkušenosti totiž ukazují, že i první dávka významně chrání před rizikem těžkého průběhu, s tím související hospitalizací a případným úmrtím.

U vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna, kdy se druhá dávka aplikuje po 21, potažmo 28 dnech, by mělo dojít k odsunutí jejího podání až na 42 dní. Druhá dávka AstraZeneky se už nyní podává s odstupem až dvanáct týdnů od té první.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Prodloužení intervalů by se podle dřívějších vyjádření Smejkala i Chlíbka mohlo v ideálním případě týkat lidí, kteří mají teprve dostat první dávku. Ti, kteří již první injekci dostali, by pro tu druhou přišli v původním termínu. Odpadla by tak nutnost přeobjednávat desetitisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám