Hlavní obsah

Blatný připustil pátý stupeň. Epidemie opět sílí

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci roku by se Česko mohlo dostat na deset tisíc nově nakažených za den. Epidemie i nadále sílí a reprodukční číslo se drží na hodnotě 1,2. Pokud to tak půjde dál, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil návrat do pátého stupně PES. Rozhodující úlohu v tom sehrají i počty nakažených zdravotníků a zvyšující se zátěž nemocnic.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Epidemie opět roste. Počet nově diagnostikovaných se zvyšuje, částečně i díky populačnímu testování antigenními testy. Je cílem udržet v chodu zdravotní systém,” prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek doplnil, že rostoucí trend je patrný v celé Evropě, takže Česko není výjimkou.

Blatný: Vakcína dorazí o Vánocích, první dávky půjdou do Prahy a Brna

Koronavirus

Dušek také dodal, že průměrný počet denně nově nakažených v tomto týdnu se bude pohybovat okolo 6 tisíc, v dalších týdnech se to bude zvyšovat. Na konci roku by v některém dni mohlo přibýt zhruba deset tisíc nových případů.

Blatný zároveň připustil, že by Česko při zhoršení mohlo přejít zpět do nejtvrdšího, pátého stupně PES, který počítá se zavřením téměř všeho.

Pozor na nakažené zdravotníky

„Při zhoršení situace může být nezbytné přejít i do stupně číslo pět. Záležet bude nejen na vlastním skóre, ale i zátěži nemocnic. Dochází ke zhoršování stavu v nemocnicích, to je alarmující příznak. Zvyšují se opět počty nakažených pracovníků, což může nemocnicím způsobit problémy,” uvedl ministr.

Resort očekává, že na konci roku by mohlo za den zamířit do nemocnic až 7 tisíc nakažených, na JIP pak mezi 900 až 1000 pacienty.

Kde se lidé nejvíce nakazili? Statistika je u drtivé většiny lidí bezradná

Domácí

Od pátku v Česku začal opět platit čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES, avšak s řadou výjimek. Zavřít nemusely například obchody ani některé služby, jako jsou například kadeřnictví.

Ministr apeloval také na zodpovědnost občanů, zejména ve vztahu k seniorům, kteří patří ke zranitelným skupinám. Zopakoval, aby během Vánoc senioři i jejich blízcí nosili respirátory třídy FFP2. „Je nutné udržet bez infekce sociální zařízení, protože tam se podařilo infekci zastavit,” doplnil.

To potvrdil i Dušek. „Poté,co se v sociálních zařízeních začalo každých pět dní testovat, došlo k zásadní redukci zátěže. Poklesl počet osob zařazených do ohnisek i počet klastrů,” přiblížil Dušek s tím, že „zásadně klesla i mortalita v těchto zařízeních”.

Pozitivita testů stále vysoká

Podle Duška je stále vysoká i pozitivita testů, která se pohybuje okolo 23 procent. „Je to také signál, že roste nálož v populaci,” uvedl.

V Česku také probíhá plošné antigenní testování, díky němuž se daří odhalovat další nakažené. Z celkových 7590 za čtvrtek nově nakažených antigenní testy odhalily téměř devět procent z nich. Blatný v této souvislosti apeloval na Čechy, aby v případě pozitivního výsledku testu zamířili do izolace a nezlehčovali to.

„Jestliže máme pozitivní výsledek testu, tak si musíme uvědomit, že výsledek znamená běžte domů, zůstaňte v izolaci. Jestliže bychom se tímto neřídili, potom popíráme celý princip testování. Cílem testování je, abychom v populaci indentifikovali zejména osoby, které nemají příznaky, a tudíž nevědomě rozšiřují infekci mezi ostatními,” nabádal ministr.

Dvojímu metru nerozumíme, zní z galerií. Chtějí také vystavovat a žádají o výjimky

Koronavirus

Kvůli nástupu antigenních testů chce resort do konce roku či na přelomu roku upravit metodiku výpočtu indexu rizika. Ten ve čtvrtek vystoupal celorepublikově na hodnotu 76.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám