Hlavní obsah

Blatný plánuje testovat vybrané učitele a žáky

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opakované testování všech 170 tisíc učitelů na koronavirus by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebylo logisticky zvládnutelné a znamenalo by velkou finanční zátěž. Novinářům po pondělním jednání vlády řekl, že jeho resort chystá testování vybraných skupin učitelů a žáků tak, aby jeho výsledek byl reprezentativní.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Plošné testování všech učitelů není reálné. Znemožnila by to logistika. Připravujeme ale systém, kdy budou vybírány reprezentativní skupiny, které budou reprezentovat danou věkovou skupinu dětí a učitelů. Primárně ale chceme testovat pedagogy,“ uvedl Blatný.

Vláda chce prodloužit nouzový stav o 30 dní

Domácí

Tento týden, kdy nastoupí do škol žáci prvních a druhých tříd, to ale podle ministra ještě nebude. Strategii testování chce dopracovávat během následujících dnů.

Ministr také uvedl, že si je vědom zvýšeného rizika přenosu nemoci ve školách, současně je ale podle něj i z českých dat patrné, že školy nejsou primárními rizikovými oblastmi.

Testy v pondělí dostala necelá čtvrtina sociálních zařízení, všude by měly být do týdne

Domácí

Kdyby měli být učitelé testováni opakovaně a testování by bylo rozděleno do celého týdne, znamenalo by to podle šéfa resortu zdravotnictví, že každý den by bylo třeba provést víc testů než ve dnech s největším náporem na testování.

Tehdy laboratoře udělaly kolem 45 tisíc testů za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám