Hlavní obsah

Bezradnost vlády po roce opět zřejmě dopadne na děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chystaná opatření proti šíření koronaviru podle všeho opět míří na děti. Z avizovaných kroků ministerstva zdravotnictví vyplývá, že hlavní těžiště opatření se bude opět nacházet ve školách, což vyvolává pobouření. Z dat ministerstva zdravotnictví totiž plyne, že žáci tvoří jen zlomek nakažených.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Například za úterý se nakazilo 3246 lidí, z toho 193 žáků, což je 5,5 procenta.

Ovšem jihočeský hejtman už přišel s požadavkem, aby školy prodloužily podzimní prázdniny o další dva dny.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu novinářům řekl, že navrhne, aby v krajích s nejhorší epidemickou situací nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. Týkat by se to podle něj nyní mělo asi pěti krajů, neupřesnil kterých. Toto opatření na vládě nakonec neprošlo, protože byl proti ministr školství Robert Plaga, podle Vojtěcha se bude dál jednat.

Plošné testování ve školách podle Vojtěcha odborníci nedoporučují, ale je možné, aby jej lokálně nařídily krajské hygienické stanice.

Ve třídách znovu roušky, navrhne Vojtěch. Plaga protestuje

Domácí

Vzhledem k navrhovanému opětovnému omezování dětí si Novinky vyžádaly u  ministerstva zdravotnictví konkrétní data o tom, jak se na současných nárůstech čísel podílejí právě školy a děti.

Z celkového počtu 3246 nově nakažených za úterý 19. října připadl na školy zlomek případů. Podle poskytnutého reportu bylo v úterý ve školách odhaleno 193 pozitivních žáků a 33 školských zaměstanců. Z dat neplyne, jak starých dětí se údaje týkají, lze ale předpokládat, že základních škol, protože mluví o žácích, nikoliv studentech.

Kumulativně se pak v Česku nakazilo 3068 žáků a 349 zaměstnaců, údaj je pravděpodobně počítán od začátku školního roku. V reportu to není uvedeno. Pro srovnání, od začátku září byla v tuzemsku nákaza odhalena u zhruba 36 tisíc lidí.

Na děti školou povinné protiepidemická opatření dopadla výrazně. Česko totiž patří v rámci Evropské unie mezi státy s nejdéle zavřenými školami. Podle materiálu ministerstva školství měly děti od šesté třídy výš od loňského března více než polovinu výuky distančně. Je tedy s podivem, že Vojtěch jako jedno z prvních opatření při zhoršení situace chce opět začít omezováním dětí.

Velké mezery mají desetitisíce žáků, plošnému zavírání škol je třeba zabránit, tvrdí inspekce

Věda a školy

Redakce požádala o reakci v návaznosti na Vojtěchův plán také předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Ani ten ovšem zatím nereagoval.

Hejtman Kuba: Nechte děti doma další dva dny

Do toho přišel jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s doporučením školám v regionu, aby podzimní prázdniny v příštím týdnu prodloužily o dva dny. Ty by tak měly trvat celý týden, od 25. do 29. října. Opatření má podle něj zpomalit zrychlující se šíření koronaviru. Řekl to při zasedání krajského zastupitelstva.

Analýza: Žáci se během distanční výuky zhoršili ve dvou třetinách škol

Věda a školy

„Tím bychom získali devět dní, kdy bychom rozpojili školní kolektivy, což je podle mě v tuto chvíli správný krok. Ale využít třídenní prázdniny a připojit k nim ještě další dva dny, nám připadá velmi racionální, a navíc nám to může v tuto chvíli pomoci,“ uvedl Kuba. Podle něj jsou školní kolektivy častým ohniskem nákazy. Podle dat z jihočeské hygieny, které uvedl Kuba, tvoří děti zhruba čtvrtinu z nově nakažených, kterých bylo za pondělí a úterý dohromady 466.

Chystá se zpřísnění opatření

Domácí

Kvůli stovce pozitivních dětí se budou muset rodiče postarat o hlídaní a program svých potomků i ve dnech, se kterými nepočítali. Otázka je, zda zdravé děti zůstanou celý týden zavřené doma, nebo se naopak rozjedou na rekreaci i do míst, kde se budou setkávat s dětmi, se kterými se běžně nevídají, a nákaza se tak může šířit dále.

K prodloužení prázdnin o dva dny vyzvala ředitele škol i pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová a Praha školám doporučila, aby zavedly v pondělí a v úterý ředitelské volno. Děti by tak s podzimními prázdninami byly doma celý týden.

Plaga protestuje

Ministr školství Robert Plaga již v úterý uvedl, že zásadně odmítá návrh ministerstva zdravotnictví na nošení roušek při výuce pro děti starší 12 let včetně očkovaných.

„Můj postoj je negativní,” zopakoval ve středu. Podle něj by nošení roušek ve výuce mělo naprosto negativní dopad na vzdělávací proces a žáci by se místo toho měli raději pravidelně testovat na covid-19.

Prodloužit podzimní prázdniny plošně o dva dny bez dalších podobných opatření v celé společnosti Plaga nechce.

Prázdniny ve školním roce 2021/22 a rozdělení jarního volna podle okresů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám