Hlavní obsah

Bečva: Rok od havárie, viník stále neznámý

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí to bude přesně rok, co do Bečvy vtekly smrtící jedy a mezi Choryní u Valašského Meziříčí a Přerovem zahubily přes čtyřicet tun ryb. Jméno viníka zatím známo stále není. Rybářům se za ten rok podařilo vysadit do Bečvy několik tun ryb a s pokračováním zarybnění počítají i v dalších letech.

Foto: Stanislav Pernický (Český rybářský svaz)

Kyanid zabil v Bečvě desítky tun ryb

Článek

„Pro návrat života nám chybějí proudní ryby, kterých je nedostatek,“ řekl předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Podle něj i tak dojde k plnohodnotné obnově života v řece dříve, než si původně rybáři mysleli. „Ta řeka má obrovskou reprodukční schopnost. Dokáže si po takových zvěrstvech pomoci sama, samozřejmě se jí snažíme přitom pomoci,“ dodal Kocián.

Do konce roku bych rád vypracoval obžalobu
Petr Bareš, státní zástupce

Zarybnění Bečvy už vyšlo na více než milion korun. Do řeky vysadili rybáři postupně parmy, mníky, podoustve či ostroretky, ale i cejny. „V červnu se nám podařilo dovézt asi čtrnáct tisíc kusů dvouleté parmy, což je ryba o velikosti sedmnáct centimetrů. Zhruba polovina uhynulých ryb byla však osmi- až dvanáctiletých,“ uvedl šéf rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

Komise k Bečvě žádá o mimořádnou schůzi

Domácí

Doplnil, že naposledy se v Bečvě minulý víkend vysadilo zhruba 1,5 metráku tloušťů různých velikostí. Na otráveném úseku platí od začátku ledna až do odvolání režim chyť a pusť. Už na konci podzimu by mohl začít v Bečvě podle Libora Ansorge z výzkumného ústavu vodohospodářského fungovat trvalý monitoring kvality vody. Zařízení má předejít ekologickým haváriím.

Trestní spis v souvislosti s otravou Bečvy má nyní v rukou státní zástupce Petr Bareš z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně. Do konce roku by rád vypracoval obžalobu. Kvůli nedávnému pokusu vědců a rybářů se solí, který měl být oponentním pokusem ke znaleckému posudku Jiřího Klicpery, je podle něj v případu nutné doplnit další znalecké posudky.

Žalobce řekl, že čeká i na případné další právní kroky společnosti Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelky, které policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila.

Obžaloba v případě otravy Bečvy by měla být do konce roku

Krimi

Podle Klicpery mohlo dojít k otravě řeky až po tři a půl kilometrech od místa vypuštění smrtících látek. S tím ale někteří vědci a rybáři nesouhlasí a tvrdí, že látka se dostala do Bečvy níž po toku než z kanálové výpusti vedoucí z Rožnova.

Jejich pokus podle Pernického ukázal, že chlorid sodný čili solanka se ve vodě rozptýlil v celé šíři toku už po 600 metrech. Rybáři a vědci se experimentem snažili přispět k objasnění loňské otravy řeky.

Zjištěná pochybení

Havárií se v posledních měsících zabývala i speciálně zřízená sněmovní komise. Své výsledky má představit veřejnosti dnes. Podle zpravodaje a poslance Petra Gazdíka (STAN) komise zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, které mají v budoucnu podobným pochybením při vyšetřování ekologických katastrof v řekách předejít.

Bečvu nemusel otrávit kyanid, zaznělo před vyšetřovací komisí

Domácí

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafi lerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb. Podle jejich nynějších odhadů to však bylo zhruba jen 60 procent všech uhynulých ryb.

Na havárii na Bečvě chce upozornit první ročník Envirofestu Bečva 2021. Konat se bude o víkendu v areálu zámeckého parku. Nabídne koncerty, diskuse a přednášky na téma životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám