Hlavní obsah

Komise k Bečvě žádá o mimořádnou schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní komise k vyšetřování otravy řeky Bečvy v pátek požádala předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o svolání mimořádné schůze. Předmětem má být závěrečná zpráva, kterou členové komise v pátek schválili. Novinkám informaci potvrdil její zpravodaj Petr Gazdík (STAN).

Foto: Jan Husák, .

V úseku dlouhém 3,2 kilometru se nachází dva jezy a dalších pět peřejí.

Článek

„Ve zprávě konstatujeme veškerá pochybení, které orgány, jež jsme měli možnost šetřit, udělaly. Když si tu zprávu přečtete, tak to pochopíte. Je to tam zcela jasné,“ konstatoval Gazdík.

Dokument bude však pro veřejnost dostupný až v pondělí. Gazdík uvedl, že závěry chce nejprve poskytnout členům dolní komory.

Novinkám však již dříve řekl, že obsahem zprávy bude mimo jiné důvod, proč vyšetřování havárie trvá bezmála rok. Nesouhlasí přitom s postojem ministra zemědělství Richarda Brabce (ANO), který trvá na tom, že jde o prodlevu na straně policie. „Rozhodně tenhle názor pana ministra nesdílíme,“ uvedl Gazdík.

Spolky k Bečvě: Inspekce nevyužila zákon

Domácí

Po konzultaci s vyšetřovateli bude dokument zveřejněn celý, aby veřejnost dostala úplné informace. Ve čtvrtek komise jednala o tom, že část věnovaná policejnímu vyšetřování by mohla být neveřejná, protože jde o živou kauzu.

V komisi, ustavené v dubnu, zasedlo devět poslanců, pro závěrečnou zprávu nehlasoval dnes jeden, potvrdil v pátek také Gazdík.

Členové komise zároveň požádali o stanovení mimořádné schůze, kde by měli poslanci dokument schvalovat. Šéf dolní komory Vondráček má nyní na stanovení termínu jednání 10 dní.

Obžaloba v případě otravy Bečvy by měla být do konce roku

Krimi

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Obviněnými jsou společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Výběr článků

Načítám