Hlavní obsah

Bartoš si za analýzou stojí: Starostové smlouvu porušili

Šéf Pirátů Ivan Bartoš i přes odmítavá stanoviska ze strany koaličního partnera STAN trvá na tom, že zjištění o porušování dohody o podpoře kroužkování ze strany Starostů jsou doložená a závažná. Odmítl, že ho v načasování jejího zveřejnění vedly jakékoli postranní úmysly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poskytl 15. září 2021 deníku Právo rozhovor.

Článek

„V analýze jsou dobře doložená závažná zjištění ohledně porušování koaliční smlouvy. Celou věc nyní projednají stranické orgány Pirátské strany, následně o našich závěrech budeme jednat s hnutím STAN. Do té doby nechci konkrétní porušování více komentovat,“ napsal ve čtvrtek Právu Bartoš.

„Na analýze pracoval samozřejmě celý tým lidí a odborníků, její jednotlivé body jsou dobře fakticky doloženy,“ dodal.

„Voliči jsou naštvaní, o analýzu je zájem“

Podle něj zveřejnění analýzy nesouviselo s jednáním o vládě. Litoval, že dokument unikl na veřejnost předtím, než si o něm mohli Piráti s představiteli STAN promluvit. Právě v řadách Starostů se začalo spekulovat, že Piráti chtěli vyvolat roztržku a připravit si cestu k rozbití koalice a odchodu do opozice. To Bartoš popřel, stejně tak variantu, že uspíšením nepříjemné debaty se chtěl vyhnout situaci, že by si strany vyřizovaly účty v době, kdy bude o vstupu do vlády hlasovat pirátské celostátní fórum. Což bude za týden.

Piráti házejí na STAN svoje chyby, je nám to líto, říká Gazdík

Domácí

„O výstupy analýzy je logicky velký zájem. S ničím jiným to souvislost nemá. Ohledně kroužkovacích kampaní ze strany Starostů chodí řada rozzlobených dotazů i od voličů, je proto logické, že i to je součástí celkového zhodnocení volebního výsledku,“ podotkl Bartoš.

Výsledky analýzy, která má STAN usvědčovat z porušování smlouvy o podpoře vlastních kandidátů na úkor pirátských, navíc za peníze z pirátské pokladny, předal Bartoš členské základně jako interní dokument v pondělí ráno, následně jej poslal i předsedovi STAN Vítu Rakušanovi. Hned na to už se analýza propírala v médiích.

Vedení STAN kývlo na vládní dohodu a potvrdilo rozdělení resortů s Piráty

Domácí

Krátce před klíčovým jednáním o struktuře budoucí vlády tak Bartoš zažehl spor s představiteli STAN, kteří jednotlivé body analýzy odmítli. Rakušan se podivil, proč se nepříjemnosti vytahují zrovna ve chvíli, kde se jedná o budoucnosti země. Podle něj koaliční smlouva porušena nebyla.

Místopředseda STAN Petr Gazdík se zase pohoršoval, že Piráti házejí vinu za vlastní volební neúspěch na Starosty, přičemž jim připomněl všechny jejich kotrmelce v kampani. Další člen vedení hnutí Stanislav Polčák uvedl, že analýza zvedla „tornádo reakcí naštvaných Starostů“ a že jejich ochota přistoupit na jejich podmínky vládního angažmá klesla.

Polčák: Piráti zvedli tornádo naštvaných Starostů, ohrožují si místa ve vládě

Parlamentní volby

Bartoš přitom ujišťoval, že analýza ještě není kompletní a na zmapování vlastních chyb v kampani ještě tým analytiků intenzivně pracuje.

Koalice Pirátů a Starostů si původně věřila na 25procentní volební zisk, nakonec získala jen 15,6 procenta. Ještě větší ránu utrpěli Piráti, kteří kvůli kroužkování představitelů STAN obhájili jen čtyři mandáty z 22, zatímco Starostům volby vynesly 33 mandátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám