Hlavní obsah

Piráti házejí na STAN svoje chyby, je nám to líto, říká Gazdík

Oldřich Danda, Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda STAN Petr Gazdík považuje za neetické, že Piráti nechali uniknout do médií svou analýzu výsledku voleb, ve které úplně vytěsnili, že za jejich neúspěchem jsou hlavně jejich chyby v kampani.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík (STAN)

Článek

Piráti v analýze voleb přišli na to, že za jejich neúspěchem stojí i to, že jste jako STAN nedodržovali dohody a nabádali ke kroužkování. Co vy na to?

Je to nesmysl. Určitě jsme dohody neporušovali. A co Piráti nazývají mikrokampaní, bylo koaliční radou schváleno. I Ivan Bartoš to schválil. Mám dokumenty, kdy náš krajský volební štáb ve Zlíně mikrokampaně schválil.

Některé nešťastné výroky Pirátů způsobily u našich voličů strach

A navíc to, že někdo někoho podpořil, není porušení dohody. V koaliční dohodě je, že kandidáti nebudou vyzývat ke kroužkování. Nic takového jsme nedělali, a pokud k něčemu podobnému náhodou došlo – a docházelo k tomu na obou stranách –, tak jsme se to snažili hned zarazit.

A jak s tím teď naložíte?

My si děláme vlastní komplexní analýzu a tu – na rozdíl od Pirátů – nejdříve probereme s nimi. Považujeme za nefér, že tu jejich analýzu dostala nejdříve média. To považujeme za neetické jednání.

Piráti mají analýzu debaklu, mezi viníky zahrnuli i Rakušana

Domácí

Úplně se tu také zapomíná, že tu byly jiné kroužkovací kampaně, např. Milionu chvilek nebo Kroužkuj ženu, a ty měly svůj efekt. A my jsme za ně nemohli.

To se vám ta koalice začala brzo rozkližovat. Kdy si to vyříkáte?

To bude teď těžší, protože v té analýze, jestli se o analýze dá mluvit, ani Ivan Bartoš, ani Piráti neudělali nějakou sebereflexi a nenašli na sobě žádné chyby.

I některé nešťastné výroky pirátských představitelů ke genderové otázce, marihuaně, o fašistech ve Sněmovně, dani z nemovitosti, znárodňování bytů způsobily u našich voličů strach, kvůli kterému nás nechtěli volit. Na to teď Piráti zapomněli a neúspěch svádějí na nás.

Bartoš: Na sebelítost není čas

Domácí

Jak moc ta roztržka ohrožuje jednání o budoucí vládě?

Určitě neohrožuje. Mrzí nás, jak skončily volby. Nikoho nenapadlo, co kroužkování vyvolá, a proto se budeme snažit být k Pirátům co nejvíce velkorysí. Ale podle mého podobné úniky do médií k dobrým vztahům nepřispívají.

Anketa

Mohou podle vás za volební neúspěch Pirátů výzvy Starostů ke kroužkování?
Ano
27,2 %
Ne
72,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3584 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám