Hlavní obsah

Polčák: Piráti zvedli tornádo naštvaných Starostů, ohrožují si místa ve vládě

Analýza Pirátů o podílu STAN na volební kroužkovací smršti vyvolala vlnu rozhořčení ve starostenských řadách. Podle místopředsedy STAN Stanislava Polčáka by to mohlo nabourat chuť Starostů ke „vstřícnému“ rozdělení křesel ve vládě určených pro koalici PirSTAN. Piráti by chtěli mít stejně křesel jako STAN.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Polčák

Článek

„Nechci přilévat olej do ohně, ale po tornádu reakcí naštvaných Starostů musím s lítostí uznat, že chtěl-li Ivan Bartoš a pirátská strana zdramatizovat čtvrteční jednání Celostátního výboru STAN o vstřícném rozdělení křesel mezi Piráty a STAN, pak se jim to náramně povedlo,“ napsal na Twitteru Polčák.

Šéf Pirátů Bartoš v pondělí na pirátském fóru předal straníkům dílčí část analýzy zabývající se nepříznivým výsledkem voleb, ve kterých Piráti vlivem kroužkování ztratili 18 mandátů a zbyly jim čtyři, zatímco kroužky části voličů vynesly i z nižších pozic kandidátek společné koalice PirSTAN do Sněmovny 33 zástupců Starostů.

Piráti mají analýzu debaklu, mezi viníky zahrnuli i Rakušana

Domácí

Podle předběžné dohody obou uskupení by zastoupení pirátských ministrů ve vládě mělo být stejné jako zastoupení STAN. V poslední době se hovořilo o tom, že by každá strana koalice měla mít v kabinetu po třech křeslech. Čtvrteční jednání špiček STAN však ještě může dohodu zvrátit.

Udivilo načasování

Podle pirátské analýzy STAN porušoval koaliční smlouvu, protože v kampani propagoval vlastní kandidáty na úkor Pirátů. Někteří kandidáti prý i vyzývali ke kroužkování, což smlouva zakazuje.

Domluvený zákaz výzev ke kroužkování obchází PirSTAN přes prominentní členy

Parlamentní volby

Analýza zmiňuje i šéfa STAN Víta Rakušana, jehož sponzorovaný příspěvek na sítích podporoval jeho poslaneckou asistentku Barboru Urbanovou, která se do Sněmovny vyhoupla z 12. místa.

Rakušan se proti tomu v pondělí ohradil, žádné dohody podle něj porušeny nebyly. „Nechápu, proč mají pocit, že něco probíhalo za jejich zády. Nevidím v tom tedy žádné porušení smlouvy. Přijde mi nešťastné teď, když řešíme společně budoucnost ČR, veřejně řešit vnitřní koaliční otázky,“ řekl Právu.

I jedno křeslo pro Piráty ve vládě je dost, míní Hraba ze STAN

Domácí

Místopředseda STAN Petr Gazdík ujistil, že jednání o vládě s koalicí SPOLU v úterý pokračuje a ohroženo tím není. Podivoval se však zároveň, že Piráti neuznali vlastní chyby a neúspěch svádějí na STAN. „Podle mého podobné úniky do médií k dobrým vztahům nepřispívají,“ dodal.

Bartoš zdůraznil, že analýza ještě není hotová, k dispozici dal straníkům jen část týkající se porušení koaliční smlouvy ze strany STAN, kterou dostali i Starostové.

Politologové: Analýzou „zrady STAN“ tlačí Piráti na víc křesel ve vládě

Domácí

„Stejně tak analyzujeme vlastní chyby. Stěžejní je pro nás nicméně i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu,“ dodal Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám