Hlavní obsah

Model 2. kola: Pavel 59,5 %, Babiš 40,5 %

Praha
Aktualizováno

Na prvním místě v modelu prezidentských voleb zůstává předseda hnutí ANO Andrej Babiš, volilo by ho 25 procent lidí. Druhý je Petr Pavel s podporou 21 procent obyvatel. Právě ten by podle agentury Median Babiše ve druhém kole porazil.

Článek

„Na základě rozhodnutých voličů, kteří by přišli k volbám, by zvítězil Petr Pavel (59,5 %),“ uvedla agentura Median k průzkumu průběhu druhého kola. Babiš by získal 40,5 % hlasu.

Agentura dále připomněla, že čtvrtina dotázaných neví, koho z této dvojice by ve druhém kole volila.

Podpora obou kandidátů zůstala v červenci, kdy průzkum proběhl, ve srovnání s předchozím modelem stejná.

Další kandidáti mají podporu menší. Marek Hilšer a Danuše Nerudová se dělí o třetí místo s 7,5 procenta, následuje odborový předák Josef Středula se sedmi procenty. Pavel Fischer by měl 6,5 procenta, Miroslava Němcová 5,5 procenta.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

K volbám by šlo 62,5 procenta lidí, dalších 7,5 procenta účast zvažuje. Přibylo lidí, kteří nemají jasno, koho budou volit. První kolo voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku.

Foto: Median/Novinky.cz

Výsledky průzkumu volby ve druhém kole

Ani jeden z dvojice mužů, kteří by se do druhého kola dostali, přitom ještě oficiálně neoznámil kandidaturu. Pavel ji deklaroval, oznámí ji v září, zatím sbírá podpisy lidí. Babiš tvrdí, že zatím váhá a rozhodnutí oznámí až na konci října.

Průzkum výsledků druhého kola 59,5 procenta ku 40,5 je výrazný.

Například Miloš Zeman porazil ve druhém kole volby v roce 2018 Jiřího Drahoše v poměru 51,4 ku 48,6 procenta. V roce 2013 pak Karla Schwarzenberga v poměru 54,8 ku 45,2 procenta.

Anketa

Koho byste volili prezidentem ve druhém kole, pokud by postoupili Andrej Babiš a Petr Pavel?
Andreje Babiše
27 %
Petra Pavla
67,4 %
Ke druhému kolu bych nešel/nešla
5,6 %
Celkem hlasovalo 6064 čtenářů.

Výběr článků

Načítám