Hlavní obsah

Sněmovna vydala Babiše k trestnímu stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek vydali poslance a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Babiš před jednáním uvedl, že se po věcné stránce kroku nebrání, trvá však na tom, že je stíhání účelové. Babiš byl v kauze stíhaný už dříve, ale nová Sněmovna musela rozhodnout znovu, protože Babiš získal s novým mandátem poslaneckou imunitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš ve Sněmovně

Článek

Návrh podpořilo 111 z 176 přítomných členů dolní komory. Proti byli pouze zástupci ANO.

„Ačkoli se jedná o účelové trestní stíhání, po věcné stránce se vydání nebráním. Neboť mohu s čistým svědomím říct, že jsem nic protizákonného neudělal,“ řekl novinářům Babiš ráno po jednání poslaneckého klubu hnutí ANO.

Doplnil, že kauzu považuje za dílo „polistopadového kartelu“, které je motivované snahou, aby odešel z politiky.

„Stačí si jen vzpomenout, před čtyřmi a půl lety žádala policie Sněmovnu o vydání a měl jsem údajně organizovat 11člennou organizovanou skupinu. Po těch letech je to úplně jinak: obviněni jsou dva,“ doplnil šéf ANO.

Vydat policii. Potřetí. Sněmovní výbor rozhodl o Babišově kauze Čapí hnízdo

Domácí

Odkazoval na to, že vedle něj je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna ještě jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Dotační případ Čapí hnízdo v současnosti pokračuje již třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát a mandátový a imunitní výbor tento krok doporučil plénu i nyní.

FOTO: V Praze se opět demonstrovalo. Tentokrát za vydání Babiše

Domácí

Ač Babiš v minulém volební období, kdy stál v čele vlády, vyzýval poslance, aby ho k trestnímu stíhání vydali, nedávno je naopak žádal dopisem, aby rozhodnutí důkladně zvážili. Nyní tak znovu otočil.

Babiš: Kauza se udržuje kvůli prezidentským volbám

Na plénu Babiš označil případ za pseudokauzu. „Udržuje se to v mediálním prostoru dodnes pro případ, kdybych se rozhodl kandidovat na prezidenta,“ prohlásil u řečnického pultíku.

Babiš zatím neřekl, zda bude kandidovat na prezidenta

Domácí

Následně se ho zastala například poslankyně ANO Helena Válková, která zastává i roli šéfky mandátového a imunitního výboru.

„Teď budu mluvit jako právnička. Nezvednu ruku pro vydání, protože ta žádost podle mého názoru má tak velký rozpor sama v sobě, že to udělat nemohu. Nicméně chápu všechny, kteří budou mít jiný právní názor,“ uvedla Válková.

Podle Radka Vondráčka (ANO) nebylo vydání namístě, jelikož v odůvodnění mimo jiné zaznělo, že měl organizovat skupinu lidí, kteří byli ale již většinově označeni za nevinné. „Chápu, že jsem zaujat, ačkoli se snažím nebýt zaujat,“ řekl na plénu.

Jejich projevy obratem zkritizoval vládní poslanec Karel Haas (ODS). „Vystrašily mě relativizací žádostí státního zástupce. (…) Bývalá ministryně spravedlnosti (Válková) a bývalý předseda Poslanecké sněmovny (Vondráček) tím vyjadřují nedůvěru k moci soudní,“ rozčiloval se občanský demokrat.

Sněmovna ve čtvrtek také vydala bývalého pražského primátora Svobodu (ODS) k soudnímu řízení v kauze Opencard.

Poslanci vydali exprimátora Svobodu kvůli kauze opencard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám