Hlavní obsah

Vydat policii. Potřetí. Sněmovní výbor rozhodl o Babišově kauze Čapí hnízdo

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna pravděpodobně vydá expremiéra Andreje Babiše (ANO) k trestními stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. V úterý to doporučil její mandátový a imunitní výbor, který k případu dopoledne vyslechl státního zástupce Jaroslava Šarocha. Sám Babiš na jednání nedorazil, nepovažoval to za přínosné, jelikož své argumenty už dříve přednesl.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Případ se týká údajného dotačního podvodu. Babiš, který možnost vyjádřit se před členy výboru nevyužil, vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání je podle něj politické a na objednávku.

Sněmovní plénum by pak o jeho vydání mohlo rozhodnout příští týden, kdy je naplánovaná schůze.

Za vydání bývalého premiéra současně demonstrovali dopoledne také zástupci hnutí Chcípl pes. Skandovali „Vydejte Babiše” a pískali. Měli také české vlajky a transparenty s portrétem expremiéra a nápisy „Babiš zadržen” či „Sorry jako”.

„Bureš zadržen, sorry jako.“ Demonstranti žádali před Sněmovnou vydání Babiše

Domácí

Případ Čapí hnízdo tak pokračuje již třetí volební období. Sněmovna expremiéra ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Státní zastupitelství požádalo o vydání Babiše k trestnímu stíhání

Krimi

Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám