Hlavní obsah

Poslanci vydali exprimátora Svobodu kvůli kauze opencard

Sněmovna ve čtvrtek vydala poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k soudnímu řízení v kauze městské karty Opencard. Svoboda o vydání sám požádal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Pro vydání Svobody zvedlo ruku 152 z 168 přítomných poslanců.

„Budete hlasovat o věci, která v tuhle chvíli startuje osmý rok řešení. Osm roků funguji po světě jako obviněný. V jednu chvíli jako podmínečně odsouzený, potom jako osvobozený,“ řekl Svoboda před hlasováním.

A následně opět požádal o své vydání. „Důvod, proč žádám o své vydání, je stále stejný, žádal jsem o něj při všech hlasováních, prostě protože jsem přesvědčen o tom, že nebudeme-li v těchto situacích věřit tomu, že to soudnictví je spravedlivé, sami jako poslanci budeme bortit jeden ze základních systémů, na kterém je naše demokracie postavená,“ dodal Svoboda.

Sněmovna vydala Babiše k trestnímu stíhání

Domácí

Poslanec již během projevu podotkl, že další obžalovaní včetně Svobodova nástupce v primátorské funkci Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) byli už v minulosti v kauze osvobozeni.

Nynějšího předsedy sněmovního zdravotnického výboru Svobody se tehdejší odvolací proces netýkal, protože Sněmovna ho k stíhání v minulém volebním období nevydala. Dříve, když vydán byl, ho soud nepravomocně odsoudil k podmíněnému trestu 2,5 roku.

Poslanci ve čtvrtek také rozhodli o vydání poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Reklama

Výběr článků

Načítám