Hlavní obsah

Babiš se diví, že slevy na jízdné jsou černá díra na peníze, tepe premiéra opozice

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad premiéra Andreje Babiše (ANO) zastropovat ceny dotovaných jízdenek kvůli zneužívání systému vyprovokoval opozici. Ta předsedovi vlády připomněla, že to byl právě on, kdo si zavedení slev pochvaloval, ač to stát za rok vyšlo už na 5,6 miliardy korun. Podle občanských demokratů vláda nastavila slevy jako černou díru na peníze. Kritika zní i z dalších stran.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Andrej Babiš právě zjistil, že dopravci zneužívají systém slev a inkasují od státu i stovky korun za jednu jízdenku. Slevy jízdného totiž vláda nastavila jako černou díru na peníze a světě div se, jako černá díra i funguje,” pustil se do premiéra místopředseda ODS Martin Kupka.

Opozice na zneužívání upozorňovala opakovaně. „Je ‚smutně zábavné‘ sledovat, jak dnes premiér Babiš mediálně veřejně zjistil, že dopravci zneužívají slevy na jízdném a jde to řešit. Když o tom průběžně veřejně informoval náš poslanec Ondřej Polanský, tak bylo ticho po pěšině,” napsal Novinkám lídr Pirátů Ivan Bartoš.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska je na místě celý systém zrušit. „Překvapení není na místě. Zastropování cen není na místě, byla by to jen snaha jednu hloupost nahrazovat hloupostí druhou. Na místě je zrušení nesmyslných slev na jízdném,” uvedl.

Čím dražší jízdenka, tím víc peněz

Stát dopravcům hradí tři čtvrtiny z ceny jízdenky. Čím vyšší je její cena, tím více peněz přepravce inkasuje.

Premiér se prý o zneužívání slev na jízdné dozvěděl během své úterní cesty vlakem Českých drah z Prahy do Brna. Byl podle svých informován o případech, kdy si dopravci uměle navýšili ceny jízdenek. Ti také lákají na různé výhody, a stát tak ve výsledku dotuje třeba horký nápoj nebo svačinu.

„Se slevami jsme přišli, abychom pomohli seniorům a studentům. Absolutně se mi nelíbí, že toho někdo zneužívá. Už jsem požádal ministra dopravy, aby situaci řešil,“ uvedl Babiš.

Babiš chce zastropovat ceny dotovaných jízdenek

Ekonomika

Se slevami na jízdné pro důchodce a studenty přišla vláda v září 2018. Za rok fungování za ně daňoví poplatníci zaplatili 5,6 miliardy korun.

Server Zdopravy.cz upozornil na extrémní případ, kdy Leo Express ve špičce prodával jízdenku z Prahy do Ostravy za 1109 korun, státní kasu tak jedna tato jízdenka stála 831 korun. Cestující přitom ve výsledku jede dokonce zadarmo, protože dopravce dětem, studentům a seniorům jízdné vrací. Normální dospělý by si zřejmě za takovou cenu jízdenku nekoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám