Hlavní obsah

Babiš: Nechápu, proč se ty tři okresy už nezavřely jako na jaře Litovel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu připomněl jarní uzávěru obce Litovel a řekl, že nechápe, proč hygienici už dávno podobně nezavřeli okresy Cheb, Sokolov a Trutnov.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Premiér Andrej Babiš na návštěvě Srbska

Článek

"Možná jste zapomněli na první vlnu, na Litovel. Já jsem se ptal našich hygieniků, proč už tohle dávno neudělali na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku. Toto jsou centra nákazy, která mají obrovský počet nakažených, a tady si myslím, že hygiena už měla dávno konat," reagoval Babiš během návštěvy Srbska na dotaz, jak by mohlo vypadat připravované opatření, které vláda chystá pro nejpostiženější regiony.

O tom, že by se mezi okresy na Karlovarsku a Královéhradecku mohl omezit pohyb, mluvil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vláda by měla o opatřeních v těchto regionech jednat ve čtvrtek.

Vláda plánuje omezit příjezd do dvou nejpostiženějších krajů

Domácí

Na dotaz, zda je spokojen s prací hlavní hygieničky Jarmily Rážové, reagoval Babiš slovy „bez komentáře“.

Uzávěra v Litovli
Hygienici na jaře kvůli velkému množství nákaz uzavřeli tři obce na Olomoucku, Litovel, Uničov a Červenku, později bylo opatření rozšířeno na okolní vsi. Celkem se dotklo asi 24 000 lidí. Lidé nemohli opustit obec, nesměli ani na procházky do okolní přírody. Domov mohli opustit jen na cestě do práce, obchodu či lékárny. Zakázán byl i pobyt na vlastní zahradě. Do obce nesměl vjet nikdo, kdo v ní nebydlel.

Zatímco na jaře se opatření týkalo několika městeček a vesnic na Olomoucku a dotklo se zhruba 24 000 lidí, v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov žije celkem 300 000 lidí. Jde navíc o příhraniční okresy, kde žije velké množství lidí, kteří jezdí do zaměstnání do zahraničí, či v případě Trutnova tam míří mnoho zaměstnanců z Polska.

Prymula připomněl i OKD

Premiérův poradce Roman Prymula připomněl, že kromě Litovelska hygienici podobně uzavřeli i doly OKD na Karvinsku, tehdy šlo o největší ohnisko v zemi.

„Když vycházíme ze zkušeností první vlny, tak tam se situace v Litovli řešila tímto způsobem, a velice úspěšně. Pak jsme tu měli OKD, kde také byly specifické podmínky a řešilo se to specificky. Není důvod, aby v krajích, které jsou mnohem více zatíženy než jiné, aby tam nebyla jiná opatření. Myslím, že to je cesta, jak skutečně eliminovat šíření, které je v těch regionech,” řekl Prymula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám