Hlavní obsah

Babiš letí do Maďarska. Prohlédne si hraniční plot a bude mít proslov o rodině

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš ve středu odlétá na dvoudenní návštěvu Maďarska, kde se setká se svým protějškem Viktorem Orbánem. Na programu má ve středu prohlídku kontrolních stanovišť na maďarsko-srbské hranici, ve čtvrtek pak vystoupí na demografickém summitu s proslovem na téma rodina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

Hraniční plot si Babiš ve středu prohlédne společně s Orbánem u přechodu Röszke-Horgoš na maďarsko-srbské hranici. Součástí jeho programu bude také prohlídka technického a personálního zabezpečení prostoru.

„Problém ilegální migrace je stále na stole. Když se podíváme na čísla ilegálních migrantů a převaděčů, tak minulý rok za stejné období bylo 22 882 migrantů a 282 převaděčů, letos je to už více než třikrát tolik. Musíme bojovat proti ilegální migraci,“ řekl před odletem do Maďarska Babiš.

Maďarsku současně podle svých slov veze dar, dva vytápěné stany a deset armádních stanů. „Maďarsko nám také darovalo ventilátory,“ doplnil.

Bariéru podél hranic se Srbskem vybudovalo Maďarsko před šesti lety na vrcholu migrační krize. „Díky bohu, že to Maďaři udělali. Byli jediní, kteří v roce 2015 bránili schengenský prostor. My to nepotřebujeme,“ reagoval premiér na dotaz, zda si dovede představit, že Česko také postaví podobný plot na svých hranicích.

Papež František v Budapešti varoval před antisemitismem

Zahraniční

S ilegálními migranty je podle něj pak často spojen terorismus.

Promluví na téma rodina

Ve čtvrtek Babiš na pozvání Orbána vystoupí na demografickém summitu, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Budapešti. Český předseda vlády bude mít v rámci dopoledního bloku projev na téma „Rodina: klíč k udržitelnosti“.

Akce si klade za cíl rozvířit diskusi ohledně podpory mladých rodin a vytváření podmínek pro zvýšení porodnosti, která v posledních letech v řadě států klesá, a populace stárne.

Na čtvrtém ročníku summitu by měly vystoupit desítky dalších řečníků, mezi nimi i ostatní premiéři zemí visegrádské čtyřky či bývalý viceprezident Spojených států Mike Pence.

Sňatky homosexuálů by měly být uznávané napříč EU, požadují europoslanci

Stalo se

Orbán a jeho vládní strana Fidesz, která má v parlamentu ústavní většinu, dlouhodobě hlásá ochranu tradiční rodiny a vystupuje proti homosexualitě.

Například v červenci začal platit kontroverzní zákon týkající se zákazu zobrazování homosexuality mladším 18 let. Novelu kritizovala řada unijních států, které zároveň sepsaly dopis na podporu menšin. Česko se k dopisu nepřipojilo.

Babiš se z návštěvy Maďarska vrátí ve čtvrtek odpoledne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám