Hlavní obsah

Babiš: Hygiena trasování stíhá, policisté se mají zaměřit na roušky

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) hygienici trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem zvládají. Ministerstvo zdravotnictví proto nevyužije nabídku resortu vnitra, aby s trasováním pomáhali policisté. Babiš to řekl v pátek po jednání centrálního štábu zřízeného pro dohled nad koronavirovými opatřeními. Policie má podle premiéra dohlížet na dodržování povinnosti nošení roušek v uzavřených prostorech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Článek

Na to, že mají s rostoucím počtem případů problémy s trasováním, upozornili sami hygienici, kteří nadnesli, že by se možná nemuseli trasovat všichni nakažení. Nato ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přišel s tím, že by mohla hygienikům pomoci policie, což byl nápad, který hygienici vesměs vítali. Hamáček uvažoval, že v první fázi by mohla hygienikům při trasování pomáhat až stovka vyšetřovatelů.

Babiš ve středu hovořil o tom, že by jim lidé mohli pomoci formou sebetrasování, při němž by kontakty vyplnili sami na webu. Nyní uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) poděkuje ministerstvu vnitra za nabídku pomoci policistů, ale že hygienici sledovat kontakty i přes nárůst počtu nemocných stíhají.

Je třeba, aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný
premiér Andrej Babiš

Uvedl, že počty nakažených zřejmě ještě stoupat budou, stejně jako se to děje v Evropě. Smrtnost nemoci ale podle statistik srovnávajících situaci na jaře, v létě a nyní klesá, doplnil.

„Trend je jasný, je třeba, aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný,“ uvedl.

Hamáček: Trasovat by se měli dál všichni nakažení, pomoci mohou i policisté

Domácí

Hygienická služba podle něj funguje. Současně je podle premiéra třeba, aby všichni dodržovali přijatá nařízení, rozestupy a hygienická pravidla.

Hamáček ve čtvrtek uvedl, že k zapojení policie do trasování je ještě třeba doladit právní rámec jejich působení. Už dříve řekl, že pomoc policie při trasování nabízel už na jaře. K dispozici by podle něj mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů, nepůjde podle něj o policisty, kteří hlídkují.

Babiš: Nakažení by se mohli trasovat sami

Domácí

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová minulý týden uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Hlavní hygienička Jarmila Rážová zase na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která opět funguje od 1. září, odhadovala, že by se mělo zvládat trasování u 750 nově nakažených denně.

O změně v trasování nyní diskutují experti ministerstva zdravotnictví, závěry projedná v pondělí vládní rada pro zdravotní rizika.

Česko má skoro stejný přírůstek nakažených jako mnohem lidnatější Německo

Koronavirus

Nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl podruhé v tomto týdnu rekordní hodnoty. Ve čtvrtek přibylo 1382 nakažených, úterní rekord byl překonán o více než 200 případů. Aktuálně se s nemocí potýká 11 178 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou, stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Reklama

Výběr článků

Načítám