Hlavní obsah

Hamáček: Trasovat by se měli dál všichni nakažení, pomoci mohou i policisté

Novinky, Dominika Jeřábková

S trasováním potenciálně nakažených by mohli pomáhat i policisté. Uvedl to v úterý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který považuje za nejlepší, aby se i nadále trasovali všichni infikovaní. Hygienici v minulých dnech upozorňovali, že trasování nestíhají, a nadnesli, že by ho mohli pozastavit u nakažených z řad mladých lidí, kteří nemají příznaky nemoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Jsme schopni do toho zapojit policisty, kteří mají zkušenost s vyšetřováním a de facto umí přijít na kloub té věci,“ řekl Hamáček v úterý Novinkám.

Pokud jde o samotné počty, je podle něj policie schopná nasadit až několik desítek zaměstnanců. Dodal, že s podobnou nabídkou přišli společně s policejním prezidentem Janem Švejdarem už na jaře, tehdy ale nebyli pracovníci hygienických stanic tolik vytíženi.

Hygienička Jágrová: Roušky v obchodech budou dlouho

Domácí

Koronavirová situace je nyní nepříznivá zejména v hlavním městě, které zůstává na epidemiologickém semaforu nadále jako jediné v ČR označeno oranžově.

Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová v minulém týdnu přiznala, že místní pracovníci vyhledávání všech kontaktů lidí nakažených covidem nestíhají. Některé jejich případy proto mají nově přebírat další krajské stanice.

Koho trasovat?

Jako další možnost „úlevy“ pak Jágrová zmínila pozastavení trasování u mladých bezpříznakových jedinců. S tím však Hamáček nesouhlasí.

„Jako laik si myslím, že pokud nějakou skupinu, která ten virus přenáší, vynecháme, tak necháváme ve společnosti aktivní přenašeče. A to mi přijde jako velké riziko,“ řekl.

Měli byste mlčet, reagoval Babiš na kritiku od WHO

Domácí

Poznamenal, že i když se primárně jedná o odbornou debatu a shodu musí najít zejména odborníci na ministerstvu zdravotnictví, sám je pro trasování všech. „Nechci mluvit za pana premiéra, ale mám pocit, že i on se kloní k tomu, aby se trasovalo všechno,“ doplnil Hamáček.

Varování WHO

Na to, aby pokračovalo trasování u všech případů, apelovali v úterý i zástupci české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO). Situace je podle nich znepokojivá.

„Souhlasím s tím, že se situace zhoršuje. Nicméně to prozatím nepřináší zásadní nápor na náš zdravotnický systém. Počet hospitalizovaných je relativně nízký. Musíme dělat všechno pro to, aby ten problém nenastal v nemocnicích,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám