Hlavní obsah

Babiš, ČSSD, KSČM a SPD chválí Zemanův projev. Podle pravice neřekl nic nového

– Praha

Dnešní vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana se dočkalo pochvalných reakcí od premiéra Andreje Babiše (ANO) i vládní ČSSD, opoziční SPD či komunistů, kteří tolerují kabinet. Vystoupení naopak kritizují opoziční strany, podle nichž nepřineslo nic nového, prokázalo, že Zeman žije v minulosti a už nemá co říct.

Prezident Miloš Zeman popřál bolest z myšleníVideo: TV Nova

 
Článek

Babiše projev prezidenta Zemana potěšil. Předseda vlády uvedl, že podle jeho názoru povzbudil lidi. Problémy, za které označil Zeman mimo jiné pomalou justici či stavební řízení, si vláda uvědomuje a patří mezi její priority, dodal Babiš.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že s prezidentem souhlasí v tom, že Česko je úspěšná země, které se daří. „Jeho slova beru jako výraz podpory práce současné vlády, tedy i ministrů za ČSSD,” řekl Hamáček.

„Jsem rád, že pan prezident velkou část projevu věnoval problematice klimatické změny. Dal tím najevo, ze se jedná o vážný problém, kterému lidstvo bude v nejbližší budoucnosti čelit," uvedl. Zeman se přitom k snahám ekologů ve svém proslovu postavil kriticky.

Je zdravý, těší Okamuru

Šéfa SPD Tomia Okamuru potěšil zdravotní stav prezidenta, který je podle něj zjevně v dobré kondici. Poselství bylo státnické a vyvážené, neopomíjelo zásadní problémy země, míní Okamura. „SPD sdílí jeho kritiku stavu vymahatelnosti spravedlnosti a práva pro občany. Za tento stav nese plnou zodpovědnost současná i předešlé vlády. Souhlasíme i s pojmenováním nebezpečných rizik souvisejících s klimatickou politikou EU, které vláda naší země ustupuje,” uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman se připravuje na své tradiční vánoční poselství.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip považuje projev za vyvážený, shrnul podle něj konzistentní názory prezidenta. „Souhlasím zejména s tím, že je chybné, že se nedaří zkrátit termín zahájení výstavby nových jaderných bloků v situaci, kdy je potřeba plnit další úkoly v ochraně životního prostředí,” uvedl Filip. Sdílí i Zemanův názor, že je třeba zrychlit činnost soudnictví a stavební řízení.

Opozice: Žije v minulosti, nic nového neřekl, už nemá co

Podle Bartoše žije Zeman v minulosti. Piráti souhlasí s názorem, že justice i stavební řízení jsou pomalé, ale lékem podle nich není stavební zákon, který připravila Hospodářská komora a developeři, řekl Bartoš.

Zeman popřál zdraví i bolest z myšlení, pustil se do ekologů

Domácí

„Prezident také vlastně popřel riziko klimatické změny. To, že realizace slunečních elektráren v ČR byl tunel, nijak nesouvisí s technologií a její vhodností do energetického mixu,” uvedl Bartoš. Česko by se podle něj na problematiku nemělo dívat optikou těžkého průmyslu. Místo výčtu makroekonomických dat pak postrádal pohled na to, jak skutečně vypadá kvalita života v ČR.

Podle předsedy lidovců Marka Výborného projev nevybočil ze Zemanova standardu a nezaznělo v něm nic nového. „Chyběla mi i alespoň drobná sebereflexe, protože za řadu problémů nese politickou odpovědnost i on sám. Strkat hlavu do písku před zjevnými problémy s klimatem je bohužel nezodpovědné. S těmi jde bojovat i bez zbytečného aktivismu,” uvedl. Opakování „líbivé teze” o pomalosti soudů považuje Výborný za čirý populismus. „Excesy existují všude, dobře se to poslouchá, ale není to pravda,” řekl.

Také podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové už Zeman nemá co nového říct. „Jen potvrdil známá fakta, že se vládě nedaří zlepšit dostupnost bydlení, zrychlit soudní a stavební řízení, ani výstavbu dálnic. Žádné nové myšlenky, poselství, hodnoty, ideje ani vize pro naši zemi jsme neslyšeli,” uvedla. Na Twitteru pak odkázala, že zájemci o státnický a věcný projev se mají na Nový rok dívat na vystoupení slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

ODS: Aspoň tentokrát nikoho neurážel

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že se jednalo o jeden ze Zemanových smířlivějších projevů. „Prezident se výjimečně zdržel toho, aby některou část společnosti onálepkoval nebo přímo urazil. To pokládám za největší přínos,” napsal Kupka. Zemanovo varování před "novým zeleným náboženstvím" a volání po kritickém myšlení považuje za aktuální. „Mrzí mě, že projevu chybělo vážnější poselství pro budoucí vývoj země,” dodal Kupka.

Předseda STAN Vít Rakušan ocenil smířlivější tón a výzvu k diskusi mimo sociální bubliny. „A v některých momentech vcelku výstižný popis stavu věcí, a to především pomalosti, která brání Česku v dosažení úspěchu,” uvedl. Postrádal však vizi. „Stále to byl ten všeználkovský přístup politika z devadesátkové generace. Neshodnu se s ním v pohledu na ekologická témata, nevěnoval důraz závažným problémům, jejichž dopad se projeví až za desetiletí,” dodal Rakušan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám