Hlavní obsah

Babiš chce zkusit testování žáků ve čtvrtek. Školy ho předběhly, už testují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí oznámil, že ve čtvrtek začne v Sedlčanech zkušební testování žáků neinvazivními antigenními testy. Některé školy ale vzaly situaci do vlastních rukou a své žáky začaly testovat již dříve. Například v Branticích na Bruntálsku se testuje už od pátku. Ani ve zmíněných Sedlčanech nečekali na stát, využili daru tamní zubařky a spustili testování studentů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Až na výjimky jsou školy zavřené už měsíce v kuse. Velká část společnosti navíc stále silněji volá po návratu dětí do školních lavic. Umožnit to může pravidelné testování žáků, jež je nyní kvůli šetrnějším, bezbolestným antigenním testům z nosu, které jsou cenově dostupnější než PCR testy, výrazně jednodušší.

Vláda o školním testování mluví už několik týdnů, reálně však plošné testování dosud nezařídila. Některé školy však na stát nečekaly a testy si opatřily samy.

Návrat do škol 1. března? Testy ještě nejsou ani objednané

Domácí

Jednou z nich je malotřídní Základní a Mateřská škola v Branticích na Bruntálsku, kde s testováním začali v pátek a hodlají ho opakovat každé pondělí.

„Testujeme jednou týdně, vždy v pondělí. Je to dobrovolné. Jde o takovou nadstavbu všech těch roušek, dezinfekce a měření teplot,” řekl Novinkám ředitel školy Adam Šimůnek s tím, že děti se testují doma a až v případě negativního výsledku vyráží do školy.

„Moje vize je taková, že když budeme testovat děti ve škole, tak bude zbytečně stres. Někomu to, nedejbože, vyjde pozitivně a děti začnou plakat. Děláme to v bezpečném rodinném prostředí, když to dítěti vyjde pozitivně, tak rodiče zavolají a nechají si ho doma,” vysvětlil postup ředitel.

Stejné testy jako v Rakousku

Pro ty děti, kterým vyjde test pozitivně nebo se testování nechtějí účastnit, škola vyučovací hodiny streamuje. „Hodiny odstreamujeme a dítě vlastně vidí vše a je jakoby ve třídě. Paní učitelka stream dokonce nevypíná ani na přestávky a děti si během nich chodí s kamarádem přes kameru popovídat,” dodal.

Stát měl nabídky na bezbolestné testy pro školáky už na podzim. Řeší to až nyní

Domácí

Testy škola, která má 39 žáků v rozmezí první až páté třídy, nakoupila za peníze od sponzora. Jde o čínské testy od společnosti Lepu Medical, které se používají v Rakousku. Rodiče, kteří projevili zájem, dostali domů celou sadu, která čítá 25 kusů.

„S kolegou jsme natočili video návod, aby rodiče viděli, jak na to, který jsme jim rozeslali,” podotkl. V případě, že se bude testovat jednou týdně, vypočítal Šimůnek, že testy každému dítěti vydrží do konce školního roku.

Negativními testy se pak děti prokazují při příchodu do školy. Se jménem, datem a podpisem je pak odevzdávají.

Školáci v Rakousku jsou zpět v lavicích. Bezbolestné testy si dělají sami před výukou

Koronavirus

Podle Šimůnka je v případě dodání testů připraveno takto začít fungovat téměř 300 dalších ředitelů malotřídek. „Kdyby v úterý dostali testy, tak od čtvrtka nebo pátku mohou začít testovat také. Mám excelovskou tabulku s kontakty na 300 malotřídek v Česku, s nimiž jsem se spojil, a jsem připraven je někomu předat,” uzavřel ředitel školy v Branticích.

Nečekali ani v Sedlčanech

Na stát se nespoléhali ani v Sedlčanech, o nichž v pondělí premiér Babiš mluvil v souvislosti se zkušebním testováním. To mělo proběhnout ve čtvrtek.

Rakousko bude rozdávat domácí testy na koronavirus

Koronavirus

Na 2. základní škole v Sedlčanech na Příbramsku už ale začali testovat své žáky v pondělí. Zapojili se do něj prvňáci a druháci ze čtyř tříd, souhlas s testováním dali rodiče zhruba 85 procent žáků. Stalo se tak díky sedlčanské zubní lékařce Lauře Roden, která testy zajistila a škole poskytla.

Testování se bude opakovat ve čtvrtek a pokračovat by mělo i příští týden. Testy ze slin by mělo zaplatit město. Kdo je bude případně hradit dál, je podle Nádvorníka otázkou. Během týdne mají testy podstoupit také žáci na základní škole v nedalekých Petrovicích.

Nádvorník s Roden informovali o zamýšleném testování ministra školství Roberta Plagu (za ANO), následně se jim ozval Úřad vlády. Ve čtvrtek se měl na testování do Sedlčan přijet podívat premiér Andrej Babiš (ANO), nakonec se ale omluvil.

Babiš oznámil zkušební testování žáků

Domácí

Na rozdíl od Brantic však testování v Sedlčanech probíhá až ve škole. V případě pozitivního vzorku škola zavolá rodičům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám