Hlavní obsah

Babiš apeloval na Blatného kvůli změně očkování, ministerstvo to už řeší

Novinky, jas

K doporučení České vakcinologické společnosti z minulého týdne, podle něhož by se měl prodloužit interval mezi první a druhou dávkou vakcíny Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19, se v úterý přidal i premiér Andrej Babiš (ANO). Umožnilo by to podle něj naočkovat více lidí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Očkovací centrum v na ostravském výstavišti (ilustrační foto)

Článek

„S profesorem (Romanem) Chlíbkem a nově epidemiologem (Petrem) Smejkalem naléháme na ministerstvo zdravotnictví, aby prověřili možnost delšího intervalu očkování druhé dávky, protože i v jiných zemích se to uplatňuje, a tím pádem bychom mohli naočkovat první dávkou podstatně více občanů,” nadhodil v úterý Babiš.

V současné době je u Comirnaty druhý termín přidělovaný podle informací na webu ministerstva zdravotnictví zhruba po 21 dnech a u Moderny po 28 dnech. U vakcíny AstraZeneca by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů.

Vakcinologická společnost je pro prodloužení intervalů u očkování

Domácí

Toto doporučení přitom vakcinologická společnost přijala už minulý čtvrtek. Chlíbek je nejen jejím předsedou, ale zároveň stojí v čele Centrálního řídícího týmu, který se na ministerstvu zdravotnictví věnuje covidu, z čehož plyne, že ministerstvo zdravotnictví se tímto návrhem už od minulého týdne zabývá.

Prodloužení intervalu očkování by umožnilo naočkovat více lidí stejně jako omezení skladovaných dávek vakcín. Na tisíce nerozvezených dávek již dříve opakovaně poukazovali zejména zástupci krajů, které mají očkovací kapacity, ale nedostává se jim očkovacích látek.

Lháři. Manipulátore. Babiš s Hřibem se do sebe pustili kvůli vakcínám ve skladech

Domácí

„Je důležité, aby očkovací centra očkovala rychle, je potřeba aby si nenechávala rezervu na druhou dávku,” tvrdil v úterý premiér.

Rozšíří se možnost registrace?

Na dotaz, zda ruku v ruce s tím dojde od dubna také k rozšíření věkového spektra lidí, kteří se budou moci registrovat k očkování, však odpovědět nedokázal.

Do konce června má být očkováno šest milionů lidí

Domácí

„V tuto chvíli nejsem schopen odpovědět, jsou samozřejmě úvahy o dalším snížení věkové kategorie. Jestli to bude 65 nebo 60, uvidíme,” dodal Babiš.

Přitom právě otevření registračního systému pro širší skupinu osob by umožnilo naplno využít kapacity očkovacích center a podchytilo zájem o očkování napříč populací. Doposud se k očkování mohou registrovat lidé nad 70 let. K nim by od příštího týdne mohli přibýt pacienti s chronickými obtížemi.

Podle tvrzení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by přitom do konce června mělo být proočkováno šest milionů občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám