Hlavní obsah

Do konce června má být očkováno šest milionů lidí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet očkovaných proti koronaviru v Česku roste. Hovořil o tom ve středu před poslanci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj do konce června by měly být k dispozici vakcíny pro šest milionů lidí. Do konce srpna by měla být proočkována veškerá dospělá populace, tedy zhruba 8,5 milionu lidí, pro něž podle Blatného dorazí 16 milionů dávek. Vakcinace je ale dobrovolná.

Foto: Novinky

Očkování

Článek

Do středy přišlo do Česka 1 274 250 dávek od všech tří registrovaných výrobců, z toho ale přes 222 tisíc dorazilo v úterý, takže se do očkovacích center nemohly ještě dostat. Vyočkováno už bylo 902 tisíc dávek, tedy asi 90 procent těch, které tam už byly k dispozici.

„Dochází k výraznému zrychlování, tím pádem je naplněn záměr 35 tisíc dávek denně během března, v dubnu by to mělo být až 100 tisíc denně,“ poznamenal ministr.

Očkování se rozbíhá, počet dávek byl ve středu rekordní

Domácí

Stejně tak Blatný odrážel výtky komunistů, že odmítá ruskou vakcínu Sputnik V bez schválení Evropskou lékovou agenturou. „Dokud budu ministrem, budu na tom trvat, je mou povinností dodržovat klinickou praxi a nařízení platná v ČR a EU,“ prohlásil ministr.Odmítl kritiku opozice, že ve skladech ladem leží statisíce dávek. „Ministerstvo žádné sklady, kde by ležely vakcíny, nemá,“ zdůraznil. Jak dodal, pouze v několika nemocnicích v Praze a v Brně existuje „železná zásoba“, kterou se vykrývají nepravidelné dodávky do krajů.

Vysloužil si za to označení žáby na prameni, anebo nadutého člověka, který nechává umírat lidi. Debata vedla k vzájemnému obviňování, kdo koho platí.

Evropská léková agentura dala zelenou vakcíně Johnson & Johnson

Evropa

Ačkoli vláda i ministr jsou pravidelně terčem kritiky opozice, v tomto případě se za Blatného její zástupci postavili. Podle poslanců – lékařů by se z vakcinace neměla dělat politika a rozhodování by měli politici ponechat na odbornících. „Lidé jsou hladoví a chleba je málo, ale to neznamená, že ho budeme dělat z hlíny,“ uvedl Rostislav Vyzula (ANO).

„Soudruzi, neblbněte,“ adresoval komunistům svá slova lidovecký předseda Marian Jurečka. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová obvinila komunisty ze lží. Reagovala na slova místopředsedy Sněmovny a šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. „Řekněte, která farmaceutická firma vás platí,“ hřímal Filip. Zdeněk Ondráček (KSČM) uvedl, že odvolávání se na Evropskou lékovou agenturu jsou jen výmluvy.

Poslanci se hádali o Sputnik

Domácí

Podle Vlastimila Válka (TOP 09) bude určitě dobře, když bude na trhu víc vakcín, ale standard musí být zachován. „Třeba je ta vakcína dobrá, ale pokud to nemáme potvrzené, nesmíme výjimku udělit,“ podotkl Bohuslav Svoboda (ODS).

Testy ve firmách: pozitivní 2 procenta

Jak řekl poslancům ministr, z lidí 80+, kteří se zaregistrovali, bylo již naočkováno 80 procent minimálně jednou dávkou. Obě dávky již má více než polovina z nich.

Do systému se zaregistrovalo již i 330 tisíc lidí nad 70 let a třetina z nich má už i termín. Očkováno již bylo asi přes deset procent z nich. Dalších 42 tisíc lidí v tomto věku bylo očkováno již před zahájením registrace, protože byli někde léčeni jako pacienti.

Firmy chtějí obcházet testování agenturních zaměstnanců, zní z Plzeňska

Koronavirus

Pedagogů a nepedagogických pracovníků bylo registrováno 170 375 a termín již dostalo téměř 73 tisíc. U praktických lékařů bylo naočkováno přes 36 tisíc lidí, především seniorů nad 70 let. Ministr ocenil testování v podnicích, při kterém byla odhalena dvě procenta pozitivních.

Reklama

Výběr článků

Načítám