Hlavní obsah

Babiš: Američtí vojáci k nám z Německa určitě nezamíří

Právo, Jan Rovenský

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš před návštěvou amerického ministra zahraničí Mikea Pompea řekl Právu, že o americké vojáky Česko zájem nemá. Hovořil také o navyšování důchodů na příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Do Česka přijíždí americký ministr zahraničí Pompeo. Čekáte, že se nějak dohodnete ohledně dostavby Dukovan nebo na zákazu vstupu čínské společnosti Huawei do sítí 5G?

Ministr Pompeo měl původně přijet 6. května u příležitosti výročí konce druhé světové války, koronavirus jej ale donutil cestu odložit. Pro cestu po střední Evropě si vybral Rakousko, Slovinsko, Polsko a Česko, kde své turné zahájí. Takže je dobře, že přijede.

Pokud jde o dostavbu Dukovan, tak ČEZ na to bude dělat soutěž, my vše připravíme, ale rozhodovat o tom bude až příští kabinet. A ohledně Huawei se Spojenými státy spolupracujeme v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Mě bude hlavně zajímat vzájemná obchodní a vědecká spolupráce, protože USA jsou pro nás důležitý trh, a také mě zajímají jejich pokroky v boji proti koronaviru.

Americký ministr zahraničí se setká s Babišem

Amerika

Američané také hrozili sankcemi, pokud Česko zavede digitální daň, která by zasáhla Google nebo Facebook. Myslíte si, že to projde?

Teď to není na stole, návrh stále čeká na projednání ve Sněmovně.

USA chtějí stáhnout 12 tisíc vojáků z Německa, o některé z nich stojí Polsko. Neskončí američtí vojáci také v Česku?

Nevidím důvod, proč bychom tu měli mít americké vojáky. Česká strana na tom určitě nemá zájem. Jsme spojenci v NATO, na tom se nic nemění. Ještě se neví, kam tito vojáci zamíří, ale k nám určitě ne, to nikdy nebylo na stole. A jak jsem říkal, mě spíš zajímají naše obchodní vztahy a byznys pro naše firmy.

Americký ministr zahraničí přiletěl do ČR, probere jádro i Huawei

Domácí

V úterý budete debatovat o příštím rozpočtu s ministryní financí Schillerovou. Už máte nějakou představu o jeho parametrech?

Představu mám, ale přes média ji probírat nebudu. Zajímá mě, jaké má představy paní Schillerová. Díky tomu, že se mi za dobu, co jsem v politice, podařilo snížit zadlužení ze 41 na 30 procent HDP, zatočil jsem s karuselovými obchody, zavedl kontrolní hlášení, EET, zrušil daňový ráj v Praze, měl přebytkové rozpočty a v minulých letech vybral stovky miliard navíc, tak si můžeme dovolit se zásadně zadlužit letos a příští rok.

K rozpočtové odpovědnosti se vrátíme v dalších letech. Teď nemůžeme nechat ekonomiku na holičkách, musíme se chovat stejně jako všechny vlády světa. Dosud naše podpora cílila na firmy, nyní chceme pomoci i zaměstnancům, aby se jim to projevilo na peněženkách.

Babiš: Chceme co nejvíc zvýšit penze i snížit daně z příjmu

Domácí

Mluvíte o zrušení superhrubé mzdy. V programovém prohlášení máte daň z příjmu 19 procent místo současných faktických 20 procent. Hovořil jste ale i o 15procentní dani. Kolik to tedy nakonec bude a co bude se solidární přirážkou, která příjmy nad 130 tisíc měsíčně fakticky daní 24 procenty?

Solidární přirážku, myslím, že zachováme. Bavit se chci o tom, o kolik snížit lidem daně. Nebudeme lidem brát peníze, ale musíme být rozpočtově odpovědní. Těch 19 procent je plán, ale sám bych si přál 15 procent. Ale napřed musíme zjistit, jestli nám to rozpočtová pravidla dovolí.

A jak to bude se zvyšováním důchodů nad zákonnou valorizaci 840 korun? ČSSD navrhuje jednorázový příspěvek 5000 korun, anebo 300 až 400 korun měsíčně navíc. Vy jste mluvil až o pětistovce navíc, tedy 6000 Kč za rok.

Může to být kombinace měsíčního navýšení nad zákonnou částku plus jednorázový příspěvek. Jak říkám, dovolit si to můžeme, ale musíme to propočítat.

Reklama

Výběr článků

Načítám