Hlavní obsah

ANO terčem kritiky kvůli rozšiřování EET. Nechcete vůbec pomáhat živnostníkům, vyčítá opozice

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO se ve Sněmovně stalo terčem kritiky kvůli rozšiřování elektronické evidence tržeb (EET) především na řemeslníky. Novela ve středu prošla prvním čtením. Opozice hnutí ANO v debatě vyčítala, že mluví o tom, jak chce pomáhat živnostníkům, ale přitom jim podnikání komplikuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Článek

Novela ve středu čelila návrhu na zamítnutí, to ale neprošlo. Pro zamítnutí hlasovalo 80 poslanců z řad Pirátů, ODS, SPD, lidovců, STAN, TOP 09, což nestačilo. Proti bylo 95 zákonodárců řad koaličních ANO a soc. dem. a jejich podporovatelů z KSČM. Na hlasování se můžete podívat zde.

Opozice v diskuzi narážela na ideovou konferenci ANO, na které zaznělo, že hnutí by se mělo posunout víc k pravici. O tom, že se ANO chce zaměřit na živnostníky, nahlas mluví i premiér Andrej Babiš (ANO).

Živnostníci vás zajímají jen na ideových konferencích
Jan Skopeček (ODS)

„Živnostníci se stávají středobodem hnutí ANO, ale zajímají je jen na ideových konferencích,“ podotkl poslanec ODS Jan Skopeček. Dodal, že živnostníci nejsou těmi, kdo budou dominantně plnit státní rozpočet. „Pokud chceme odstraňovat daňové úniky, musíme zjednodušit daňový systém,“ uvedl Skopeček.

„Na ideové konferenci se říká: nebudeme živnostníkům házet klacky pod nohy, a teď tady máme zákon, který jim značně zkomplikuje život,“ podotkl předseda poslanců STAN Jan Farský.

„Navalíte na živnostníky další povinnost, tak oni přestanou vykonávat svoji činnost. Řeknou si, že to nemají zapotřebí, aby riskovali, že na ně někdo zaklekne,“ argumentoval Farský.

Kalousek: Je to kanon na vrabce

Vládní novela o EET rozšiřuje okruh evidovaných tržeb o obory, které měly před zásahem Ústavního soudu spadat do třetí a čtvrté fáze. Jde především o řemeslníky. Vládě se podařilo novelu posunout k výborům až na osmý pokus.

„Je to kanón na vrabce, drahý a málo účinný,“ komentoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) zase podotkl, že vláda si čísla ohledně výběrů daní z EET vycucala z prstu. Podle něj do statistiky započítala čísla z provozoven, které tržby vůbec neevidují.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) veškerou kritiku odmítla. EET podle ní přináší zlepšení ve výběru daní.

Výnosy jsou přes 12 miliard, tvrdí ministryně

Schillerová na konci ledna uvedla, že EET přinesla za rok 2018 výnosy ve výši 12,3 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2017 se loňský přínos podle údajů ministerstva financí zvýšil o 4,4 miliardy korun.

To ale zpochybnili Piráti. Podle jejich analýzy může být výnos za rok 2017 kdekoli v intervalu minus deset až plus deset miliard korun

Norma také přesouvá některé služby do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Konkrétně například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, nebo vodné a stočné.

Anketa

Souhlasíte s rozšiřováním EET na další obory?
Ano
49,8 %
Ne
49,5 %
Nemám jasný názor
0,7 %
Celkem hlasovalo 11669 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám