Hlavní obsah

ANO ani ČSSD neevidují platby spojené s výjezdy členů vlády do krajů

– Praha

Vládní ANO a ČSSD na svých transparentních volebních účtech neevidují platby, které by bylo možné jednoznačně propojit s výjezdy členů kabinetu do regionů. Člen vedení brněnského Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Tomáš Hudeček totiž v pondělí řekl, že problematické z hlediska vedení kampaně by mohly být současné výjezdy členů vlády do krajů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš.

Článek

O prázdninových měsících vykázala vládní uskupení kolem 15 plateb typu záboru prostranství, pronájmu prostor nebo odběru elektřiny, případně kameramanských a fotografických služeb.

V případě ANO je na jeho transparentním účtu uvedena desítka takovýchto plateb. Teplicím, kde předseda vlády a ANO Andrej Babiš podepisoval 10. srpna svou knihu, zaplatilo vládní hnutí o 17 dní později 500 korun za "odběr elektřiny na akci".

Výjezdy ministrů by mohly být brány jako součást kampaně

Domácí

V případě středočeských Průhonic, Ústí nad Labem nebo Karlových Varů, kde měl Babiš v srpnu také autogramiády, podobné platby na účtu uvedeny nejsou.

ČSSD má jednu platbu za prostranství

Krnovu za zábor prostranství ANO dalo 1000 korun, Rakovníku desetinásobně méně. Za zábor zaplatilo také městu Meziboří nebo Litoměřicím, tamnímu minipivovaru za pronájem prostor uhradilo 6050 korun.  ANO vykázalo v srpnu také dvě platby ve výši 42 601 korun a 24 769 korun za nákup surovin na výrobu zmrzliny. Společnost Imoba z Babišova svěřenského fondu dostala od vládního hnutí v červenci 33 983 korun za občerstvení.

ČSSD na svém volebním účtu eviduje za prázdninové měsíce jen jedinou platbu za zábor prostranství, a to 2520 korun městu Jevíčku z 27. srpna. Za fotografování kandidátů pak sociální demokraté uhradili během července a srpna tři platby a 26 600 korun za videoreportáže z Moravskoslezského kraje.

Dohledový úřad našel v Zemanově kampani porušení zákona

Domácí

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí totiž také v pondělí označil výjezdy prezidenta Miloše Zemana do krajů před volbami hlavy státu v roce 2018 za předvolební kampaň. Mluvčí prezidenta pokládá toto rozhodnutí úřadu za bizarní.

Reklama

Výběr článků

Načítám