Hlavní obsah

Zrušte zdanění církevních restitucí, obracejí se poslanci na Ústavní soud

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaašedesát poslanců z opozičních klubů ODS, Pirátů, lidovců, TOP 09 a STAN se ve čtvrtek obrátí na Ústavní soud s návrhem na to, aby se zrušilo zdanění církevních restitucí. Zdanění náhrad prosadila letos na jaře vládní koalice ANO a ČSSD za podpory KSČM a SPD, když přehlasovala veto Senátu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

„Jménem 62 poslanců pěti politických stran podáváme návrh na zrušení zdanění církevních restitucí. Žádáme, aby byla věc projednána přednostně,“ uvedl šéf sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS).

„Kromě křesťanských církví, kde dochází k tomu, že jednou okradený je teď okradený i podruhé, se to týká také federace židovských náboženských obcí, kde to komunisté dotáhli do dokonalosti. Tady okrádají zavražděného, což je zločin, který musí posoudit Ústavní soud,“ dodal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ten útok na právní jistoty a na to, že se mění smlouvy, aniž by byla domluva obou stran, považujeme za bezprecedentní,“ doplnil lídr KDU-ČSL Marek Výborný.

Návrh proti zdanění finančních náhrad v květnu podali také senátoři.

Stát by podle komunistů, kteří to prosadili, mohl zdaněním získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona a následně uzavřených smluv posílá. Novela není účinná zpětně.

Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard navyšovaných o inflaci.

Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Výběr článků

Načítám