Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala veto Senátu a schválila zdanění církevních restitucí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Poslanecká sněmovna přehlasovala veto Senátu a schválila zdanění církevních restitucí, které si KSČM dala jako podmínku pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Senátoři už oznámili, že se obrátí na Ústavní soud.

Záznam: Jednání Poslanecké sněmovny PČRVideo: PSP

 
Článek

Pro zdanění hlasovalo 114 poslanců z řad ANO, ČSSD, KSČM a SPD. K přehlasování horní parlamentní komory je potřeba 101 poslanců. Proti zdanění zvedli ruce poslanci ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Zdanění náhrad církvím je jednou z podmínek komunistů pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD.

Fiala: Ustupování komunistům se nevyplatí

Proti zdanění se ostře vymezovala opozice. „Ustupování komunistům se nikdy v minulosti nevyplatilo, vláda se ale nepoučila. Kvůli hlasům vládních poslanců, KSČM a SPD prošlo zdanění církevních restitucí, ačkoliv zákon Sněmovně vrátil Senát. Věřím, že spravedlnost zjedná Ústavní soud, na který se obrátíme,” zhodnotil šéf ODS Petr Fiala.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný řekl, že se jedná o porušení závazků, ke kterým se stát zavázal. „Jsou porušeny jistoty a principy právního státu,” konstatoval předseda Výborný.

Naopak očividnou radost měl šéf komunistů Vojtěch Filip. Na tiskové konferenci po hlasování prohlásil, že zdanění náhrad církvím si přeje 80 procent obyvatel České republiky. „Jsme rádi, že se naděje 80 procent českého obyvatelstva potvrdila, je to společenská potřeba,” řekl.

Senátoři se chtějí obrátit na soud

Opozice kritizovala předlohu ještě před jednáním. „Sněmovna se dnes rozdělí na strany marketingové a strany nenávistné k církvím,“ prohlásil místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Senátor STAN Zdeněk Hraba v úterý ve Sněmovně oznámil, že pokud zákon projde a podepíše ho prezident, senátoři se obrátí na Ústavní soud a budou požadovat zrušení zákona.

„Pokud to projde, shodli jsme se s kolegy v klubu, že bychom podali návrh na zrušení zákona,“ uvedl Hraba. Podle něj to podpoří i senátoři ODS. Podle zákona se na Ústavní soud může obrátit skupina nejméně 17 senátorů.

„Pokud ten návrh bude odhlasován, tak se na Ústavní soud nepochybně obrátíme,” doplnil poslanec ODS a šéf sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda.

„To jediné, co můžeme udělat, je, že budeme apelovat na každého poslance, ať už vládního nebo subvládního, aby se nepřipojoval k druhé ohavné komunistické krádeži,“ řekl v úterý na tiskové konferenci šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Kalousek během diskuze označil zdanění náhrad za komunistickou loupež hned několikrát.

Náhrady se vyplácí už šest let

Stát by podle komunistů mohl zdaněním získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím podle zákona a následně uzavřených smluv posílá. Novela by nebyla účinná zpětně. Církve by podle předkladatelů musely nově zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů.

Restituční zákon počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard navyšovaných o inflaci.

Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám