Hlavní obsah

Úplatek komunistům, krádež, pošlapání práva. Pravice zuří kvůli zdanění restitucí

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pravicová opozice zuří kvůli tomu, že Sněmovna ve středu na návrh komunistů schválila zdanění církevních restitucí. Podle šéfa ODS Petra Fialy se jedná o úplatek pro KSČM od premiéra Andreje Babiše (ANO), podobně to vidí i další poslanci. Zdanění církevních restitucí bylo jednou z podmínek KSČM k tomu, aby tolerovali vládu ANO a ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně

Článek

Stát by měl náhrady danit od roku 2020. „Zdanění církevních restitucí je úplatkem Andreje Babiše jednomu ze členů současné vlády - KSČM. Ustupování komunistům se v historii nikdy nevyplatilo,“ podotkl šéf ODS Fiala.

Pro zdanění hlasovalo 106 poslanců z řad KSČM, ANO, ČSSD a SPD.

„To, co se odehrálo, je pošlapání principu právního státu. Dopustila se toho moc, která tvrdí, že je demokratická, je to hanba,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který v roce 2013 církevní restituce prosadil.

Také Kalousek podotkl, že komunisté jsou vládní stranou. „Je to vládní strana, a také si všimněte, že jsou k ANO loajálnější než druhý koaliční partner sociální demokracie,“ zdůraznil.

„Komunisté ve spolupráci s ČSSD a ANO se vrátili do roku 1948 a opět kradou. Je to stejné, jako když vám někdo ukradne auto, jeho používáním na něm vydělává, po letech používání ho zničí, nemůže vám ho vrátit, tak vám za něj dá peníze a ty vám ještě zdaní. Věřím v Ústavní soud,” napsal na Twitter lidovecký poslanec Marian Jurečka.

Senát návrh zřejmě vrátí

O úlitbě komunistům mluvil i šéf poslanců hnutí STAN Jan Farský. „Je to úlitba. Takové pošlapání právního státu, jaké jsme zažili dnes, to už tady dlouho nebylo,“ prohlásil.

Fiala řekl, že ačkoliv církevní restituce nejsou ve společnosti příliš populární, neznamená to, že nejsou správné. „Pevně věřím, že Senát, popřípadě Ústavní soud zachová zdravý rozum a tato nespravedlivá změna zákona nikdy nevstoupí v platnost,“ dodal Fiala.

Argumenty zastánců zdanění při jednání Sněmovny byly podle něj ostudné a nikdy by ho nenapadlo, že se něčeho podobného dočká třicet let od pádu komunismu.

Středa zřejmě nebyla posledním dnem, kdy se ve Sněmovně církevní restituce řešily. Je velmi pravděpodobné, že předlohu poslancům vrátí Senát, ve kterém mají většinu ODS, STAN a lidovci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám