Hlavní obsah

Zeman ve Sněmovně hájil Babišův rozpočet, kritizoval ale miliardy na obnovitelné zdroje

Novinky, ČTK, ren, zpe, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně podpořil rozpočet vlády Andreje Babiše (ANO) na rok 2019. Zeman ocenil, že vláda pro rozpočet hlasovala jednomyslně a že došlo ke snížení plánovaného deficitu z 50 na 40 miliard korun. Kritizoval však výdaje na obnovitelné zdroje a méně prostředků na investice.

Záznam: Prezident Miloš Zeman v poslanecké sněmovněVideo: Novinky.cz, psp.cz

 
Článek

„Vláda mi udělala velikou radost, když hlasovala jednomyslně a když při tom paní ministryně financí dokázala snížit deficit státního rozpočtu z 50 na 40 miliard korun. Je to manažerské umění jednak paní ministryně i pana premiéra,“ pochválil Zeman ministryni Alenu Schillerovou i Andrej Babiše a dodal, že se přimlouvá za to, aby snižování deficitu pokračovalo i v dalších letech.

Připomněl, že se problematikou rozpočtu, který označil za nejdůležitější zákon roku, zabývá již 28 let a zastává dva principy. Podle Zemana má být růst investic vyšší než růst spotřeby. „Je velmi snadné rozdávat a velmi obtížné šetřit,“ dodal druhý princip, který u rozpočtu akcentuje. „Pokud jde o investice, nemohu říci, že sem zcela nadšen,“ dodal s tím, že se situace zlepšila. Na druhou stranu podle něj pokračuje plýtvání.

Místo investic dárečky pro voliče

V této souvislosti vzpomněl i proběhlé volby, které podle něj politiky nutí slibovat voličům, než myslet na budoucnost. „Investice nemá volební právo. Dávají se voličům dárečky a na investice se poněkud zapomíná,” řekl Zeman.

Prezident dále kritizoval miliardové dotace na obnovitelné zdroje. Kdyby stát tyto dotace zrušil, daly by se podle něj peníze ušetřené za pět let použít na dostavbu nového jaderného bloku.

Poukázal rovněž na vysoký počet státních úředníků. Ocenil proto, že ministryně práce a sociálních věcí zrušila Fond dalšího vzdělávání se 650 zaměstnanci. Zeman zalitoval, že propuštění brzdí služební zákon, který by se podle něj měl novelizovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně hájí rozpočet vlády Andreje Babiše.

Opět nezapomenul zkritizovat inkluzi. „Je inkluze investicí?“ položil si řečnickou otázku s tím, že o tom pochybuje. Následně zopakoval své výhrady které proti integraci dětí s handicapem tradičně vznáší.

„Místo socializace hrozí těmto dětem spíše šikana,“ uvedl ke své vizi inkluze s tím, že by uvítal, kdyby se některý z poslanců rozhodl navrhnout zrušení peněz. V této souvislosti reagoval i na poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou, která jako ministryně školství inkluzi prosadila. „Katko už jste omdlela?”

Poslancům následně  popřál hezké Vánoce. Výslovně přitom zmínil šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, jehož přehlédl a domníval se, že je nepřítomen. [celá zpráva]

Nespokojená opozice

Státní rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem.

Opoziční strany návrh rozpočtu kritizují. Navržený deficit považují v době ekonomického růstu za nezodpovědný, kritizují také výdaje na státní správu.

Někdejší ministr financí a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že rozpočet by měl být vyrovnaný, a navrhne, aby ho vláda přepracovala a snížila výdaje o 40 miliard. „Vláda připravila neodpovědný, deficitní rozpočet,“ kritizoval Kalousek. Podle něj by se měly zvýšit výdaje na investice ze současných 122 miliard alespoň na 150 miliard korun.

Rozpočet nepodpoří ani SPD a plánovaný deficit se nelíbí ani lidovcům. „Podpoříme, aby byl vrácen zpět k přepracování, chybí nám dlouhodobá vize některých investic. V době hospodářského růstu bychom očekávali, že ten schodek nebude tak výrazný,“ konstatoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Přepracovat rozpočet chtějí i Piráti. „My si myslíme že vláda má usilovat o vyrovnaný rozpočet, navrhneme vrátit vládě dokument k přepracování, a předložit deficit o 23,7 miliardy nižší,” řekl Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podle šéfa poslanců ODS je nezodpovědné, aby Andrej Babiš zase navrhoval deficitní státní rozpočet. „Naší ambicí je ukázat úsporu 40 miliard,” nastínil Zbyněk Stanjura.

Babiš jede k Mayové

Sám premiér Andrej Babiš bude u projednávání chybět, jelikož letí na pracovní cestu do Londýna. „Poslechnu si vystoupení pana prezidenta, potom řeknu svůj projev a pak musím odletět, mám v Londýně jednání s premiérkou Theresou Mayovou,” řekl Novinkám Babiš.

Menšinová vláda, která má ve Sněmovně 93 poslanců, bude pro podporu rozpočtu potřebovat i hlasy 15 komunistů, aby svůj první předložený rozpočet mohla ve Sněmovně prosadit. Vedení strany komunistickým poslancům doporučilo, aby rozpočet v prvním čtení podpořili.

Pokud bude v této fázi schválen, není už možné měnit jeho základní parametry. Definitivní podobu rozpočtu by měli poslanci schvalovat před Vánocemi.

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám