Hlavní obsah

Poslanci řešili nálety v Sýrii. Jsme kvůli vám za kašpary, vyčetl Babišovi Kalousek

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Situaci v Sýrii řešili v úterý odpoledne poslanci, vláda jim má sdělit své stanovisko. Bod prosadil na program někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v diskusi vyčetl premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že ČR je nyní „za kašpary” kvůli tomu, jak Babiš měnil svá vyjádření k sobotnímu spojeneckému útoku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek si vzal Babiše na paškál kvůli sobotním a nedělním vyjádřením, která se lišila. „V ten okamžik se stala politika české vlády nečitelnou nejen pro českou veřejnost, ale i zahraničí,“ zdůraznil Kalousek.

„Buďte tak laskav a potvrďte nám, jaká slova jsou stanoviska české vlády. Ta ze sobotního dopoledne, nebo nedělního odpoledne? Za kašpary je česká vláda před českou veřejností, za kašpary je Česká republika před zahraničím,“ rozlítil se šéf poslanců TOP 09.

Když Trump řekl, že to bylo nevyhnutelné, tak asi ano
Andrej Babiš (ANO), premiér v demisi<br />

Babiš nejprve v sobotu prohlásil, že útok byl nevyhnutelný. Jednoznačně se tak postavil na stranu USA, Velké Británie a Francie. V neděli v Lánech ale svá vyjádření mírnil.

Zkritizoval i své ministry Martina Stropnického a Karlu Šlechtovou, kteří se rovněž postavili na stranu spojenců. Babiš prohlásil, že se nejedná o jednotné stanovisko vlády. [celá zpráva]

V úterý ve Sněmovně před projevem Kalouska zase premiér v demisi řekl: „To, že jsem řekl, že byl nálet nevyhnutelný, tak když Trump řekl, že to bylo nevyhnutelné, tak asi ano,“ prohlásil Babiš. Evropa podle něj měla řešit konflikt na Blízkém východě už dávno, a to diplomatickou cestou.

Sněmovna po téměř tříhodinové debatě přijala usnesení, ve kterém požádala vládu o „jednoznačná a konzistentní”. zahraničněpolitická stanoviska. Premiér by je měl konzultovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám