Hlavní obsah

Chameleon, mění názory ze dne na den. Politici se obuli do Babiše kvůli Sýrii

Novinky, zpe
Aktualizováno

Politici zkritizovali premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, jak po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem zbrzdil svá slova o útoku v Sýrii. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se Babiš chová jako chameleon. Rozhořčení vyjádřili i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Nálety na Sýrii včera vehementně podporoval, ale po výhrůžce od KSČM a po setkání se Zemanem už si není tak jistý, takže i názor na mezinárodní konflikt se dá změnit ze dne na den. Bohužel,“ uvedla Udženija.

Podobně se vyjádřil i Kalousek. „Dokážu si vážit politika, který má opačné názory než já. Co si ale máte myslet o chameleonovi, který v sobotu podpoří akci spojenců, přijme od nich poděkování za podporu a v neděli se od svého stanoviska rázně distancuje? Dělá nám ostudu v celém světě,“ napsal Kalousek na Twitter.

Babiš podle šéfa KDU-ČSL Bělobrádka jednou mluví pro evropské publikum, pak pro domácí, aby oslovil všechny, i když si odporuje. „Je to výraz jeho skutečného nezájmu o zahraničí. U premiéra velmi smutné. Jak asi musí jeho názory vyznívat v Evropské radě?“ zeptal se řečnicky Bělobrádek.

„Jeho tvrzení, že bombardování Sýrie nemá na ‚naše lidi dopad’, je blábol v kontextu s příčinami migrace. Naopak, eskalace války může dát civilní obyvatelstvo do pohybu a uprchlíky utvrdit, aby se nevraceli,“ napsal Novinkám Bělobrádek v SMS zprávě.

Babiš nejprve v sobotu označil útok na Sýrii za nevyhnutelný. V neděli při odchodu z lánského zámku už byla jeho rétorika mírnější. Prohlásil, že útok neřeší situaci lidí, kteří v Sýrii žijí.

Zkritizoval také své ministry, konkrétně šéfa české diplomacie Martina Stropnického a ministryni Karlu Šlechtovou. „Problém je asi v tom, že naši dva ministři soupeřili v prohlášení, pořádali konference,“ konstatoval Babiš.

Výběr článků

Načítám