Hlavní obsah

Do smrti nám trestně stíhaný premiér bude vadit, říká Hamáček

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček jde na úterní večerní jednání za premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) se seznamem priorit, na kterých se soc. dem. s ANO neshodne. S Babišem chce také řešit jeho setrvání ve vládě, které ČSSD vzhledem k jeho trestnímu stíhání považuje za zásadně problematické. Naznačil, že řešením situace by mohl být odchod hnutí ANO z rezortů, kde jsou jeho ministři ve střetu zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček na snímku z října 2017, kdy v Lidovém domě sledoval výsledky parlamentních voleb.

Článek

Jednat by se tak mohlo zřejmě o ministerstvo vnitra, financí a spravedlnosti. O tom, že by tyto rezorty neměly být vzhledem k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo obsazeny hnutím ANO, hovořil před nástupem Hamáčka do čela strany i jeho předchůdce, bývalý statutární místopředseda Milan Chovanec.

„Stále platí, že to je pro nás problém, a já chci slyšet od hnutí ANO, jak ten problém chce řešit. Posouváme se do oblasti personálních vyjednávání. Já jsem slyšel, že Andrej Babiš řekl, že bude do smrti kandidovat na premiéra, my budeme zase do smrti říkat, že nám to bude vadit. Jsem zvědavý, jaké řešení kolegové nabídnou,“ řekl Hamáček.

Připomněl tak únorové usnesení sjezdu ČSSD, podle kterého je trestně stíhaný člen vlády „zásadní problém“.

ČSSD by si v koaliční vládě s ANO nárokovala pět ministerstev. „Pro sociální demokracii je důstojné zastoupení pět rezortů a uvidíme, zda počet rezortů nebude součástí řešení, které by nabídlo hnutí ANO,“ uvedl Hamáček.

Odmítl, že by chtěl s Babišem požadavky směňovat. „Rozhodně to není o tom, že bychom měli seznam k vyměňování. Já chci slyšet, jak si to hnutí ANO představuje. Pro nás je účast trestně stíhaného politika ve vládě velký problém. Pokud máme přesvědčit naše členy, že spolupráce s ANO má smysl, tak chceme slyšet od hnutí ANO, jak to chtějí řešit, např. z hlediska zastoupení hnutí ANO v rezortech, kde má objektivně hnutí ANO střet zájmů,“ řekl Hamáček.

KSČM a ČSSD se shodne na nemocenské

Zopakoval, že hlavní rozpory má ČSSD a ANO v názoru na daňovou politiku. ČSSD by chtěla zavést sektorovou a dědickou daň a progresivní zdanění, ANO je proti. Spory trvají i v oblasti sociální.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a tehdejší ministr financí Andrej Babiš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce v roce 2016.

„Dnes se určitě nedohodneme a jednání budou pokračovat,“ míní Hamáček.

Ten jednal už dopoledne s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Předložil mu deset priorit, na nichž by mohla mezi ČSSD a KSČM být shoda.

„Jedná se o priority, kde vidíme shodu a průnik levicových programů ČSSD a KSČM, a tudíž i prostor pro jejich společné prosazování ve vyjednávání o nové vládě s hnutím ANO. Teď čekáme na stanovisko KSČM,“ řekl Hamáček.

Na seznamu je zákaz privatizace veřejných služeb a společností se státní účastí, zavedení nemocenské v prvních třech dnech stonání ve výši 60 procent od příštího roku, zálohované výživné, zvýšení rodičovského příspěvku na 300 000 Kč či garance nezvyšování spoluúčasti pacientů. ČSSD na seznam zařadila i bankovní a dědickou daň, zavedení sdíleného pracovního místa a „deklaraci trvalého řešení hospodářsky problémových regionů napříč resorty“.

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik označil proplácení prvních tří dnů nemoci za „absolutní prioritu“ strany. Nechtěl však prozradit, zda by tím komunisté podmínili svou avizovanou podporu vládě. „Dokud není dohodnuto všechno, není dohodnuto nic,“ poznamenal.

Babiš po úterním zasedání kabinetu v demisi nechtěl komentovat, s jakými konkrétními návrhy například v oblasti karenční doby na večerní jednání půjde.

Faltýnek: Premiér je Babiš, přes to nejede vlak

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek odmítl, že by hnutí ANO mohlo odstoupit z požadavku premiérského křesla pro Babiše. „Pro nás má dál smysl jednat pouze za předpokladu, že máme svého premiéra a to je pan Babiš a přes to nejede vlak. Debata jiná není. Je potřeba, aby si to vyjasnili oni v rámci své vlastní strany,“ řekl Faltýnek.

„My se k tomuto tématu nechceme vracet. Jestli se k tomu tématu chtějí vrátit, tak není o čem jednat,” zdůraznil. Zopakoval, že ANO nabídne ČSSD ve vládě čtyři křesla. „Je to víc, než jaké by ČSSD podle zastoupení ve Sněmovně náleželo,“ podotkl.

Faltýnkovi se nelíbí, že v ČSSD k některým věcem panují různé názory – např. k zákonu o obecném referendu. Zatímco poslanecký klub v čele s Hamáčkem nechce dovolit v referendu hlasovat o mezinárodních organizacích, první místopředseda Jiří Zimola a jeho platforma Zachraňme ČSSD by rádi nechali hlasovat např. i o EU nebo NATO.

„Názory, které zní ze soc. dem. na různé oblasti jsou různé. Měli by si v prvé řadě kolegové ze soc. dem. vyjasnit sami mezi sebou, jaký mají oficiální názor a potom s tímto názorem přišli na jednání. To jim chceme říct,“ dodal předseda poslanců ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám