Hlavní obsah

Menšinová vláda není nutná. S hnutím ANO by šly čtyři strany

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Výmluvy, že s ANO nikdo nechce vládnout, už premiér v demisi a šéf tohoto hnutí Andrej Babiš nemůže používat. V současné chvíli si koalici s ANO umí představit čtyři politické strany, které jsou ve Sněmovně. Komunisté jsou ochotni podpořit vládu ANO při hlasování o důvěře, koalici vysloveně odmítají jen tři subjekty.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Článek

Ochotu podílet se na vládě vyjádřila SPD Tomia Okamury. S hnutím ANO by za určitých podmínek spolupracovali i lidovci, hnutí STAN a po neděli i ČSSD.

Každá ze stran si však klade určité podmínky. Pro lidovce, ČSSD, Starosty a SPD je zásadní, že ve vládě nesmí sedět trestně stíhaná osoba, v tomto případě tedy předseda hnutí Andrej Babiš a první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Babiš však trvá na tom, že chce být premiérem.

SPD je většinou tabu

Pro Starosty je rovněž klíčové, aby Česká republika zůstala pevnou součástí EU a NATO. Kabinet by také nesměl spolupracovat s extremistickými stranami – SPD a KSČM. Stejnou podmínku mají i lidovci.

„Vláda nesmí být závislá na hlasech komunistů a SPD, obecně řečeno na hlasech radikálních a extremistických stran,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že důležitá je také shoda na programu, hodnotách a fungování koalice.

Netlačíme se do vlády, ale jsme ochotni asistovat při jejím vzniku
Jiří Dolejš, místopředseda KSČM

Podobnou podmínku má i sociální demokracie, která se na tom shodla na nedělním sjezdu v Hradci Králové. Nové vedení soc. dem. má podle usnesení jednat s ANO o vládě, ta se však podle ČSSD nesmí opírat o hlasy Okamurovy SPD.

SPD se spolupráci na vládní úrovni nebrání. Okamura několikrát řekl, že pro jeho hnutí je nejdůležitější prosazovat program, se kterým šlo do voleb. Podobně jako ostatním stranám SPD vadí trestně stíhaná osoba ve vládě.

Koalici s ANO naopak dlouhodobě odmítají ODS, TOP 09 a Piráti. Lídři těchto partají vůbec nepřipouštějí, že by se jejich stanoviska mohla změnit.

„My se chápeme jako alternativa k hnutí ANO. Vidíme spoustu velkých programových rozdílů, vidíme konkrétní kroky hnutí ANO, jak se staví třeba k našim programovým návrhům, které jsme do Sněmovny předložili,” řekl Novinkám minulý týden předseda ODS Petr Fiala.

Komunisté na půl cesty

Někde na půl cesty jsou komunisté. Ti do vlády nechtějí, byli by však ochotni vládu ANO tolerovat a zvednout pro ni ruce při hlasování o důvěře.

„Netlačíme se do vlády, ale jsme ochotni asistovat při jejím vzniku. Podmínkou podpory vzniku vlády je, že ve svém programovém prohlášení bude mít věci, které potřebuje náš volič,“ řekl Novinkám místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

To, že je Andrej Babiš zatížený kauzami, prý komunisté vnímají, ale primárně to vidí jako problém ANO a prezidenta Miloše Zemana, který ho chce i podruhé jmenovat premiérem.

Výběr článků

Načítám