Hlavní obsah

Stát investuje přes půl miliardy do bezpečnosti letišť v regionech

Po investování 187 miliónů korun do zvýšení bezpečnosti pražského Letiště Václava Havla dá stát 585 miliónů na stejná opatření na dalších mezinárodních letištích v Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech. V úterý to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Tisková konference k investici do bezpečnosti českých letišťVideo: Novinky

 
Článek

Z podprojektů plánovaných pro pražské letiště fungují všechny kromě systému detekce obličejů – ten je zatím jen v pilotním provozu. Venkovní prostory pražského letiště nyní například hlídají brány s kamerami, které snímají registrační značky aut. Systém je schopen rozpoznávat i vozidla v pátrání.

Před rokem začaly také fungovat automatické brány, které kontrolují cestující. Celní správa využívá nové přístroje pro detekci radiace, pomocí kterých kontrolují letecký náklad.

„Jsem rád, že ministerstvo vnitra získalo pozitivní zkušenosti pro pokračování projektu na dalších letištích,” uvedl ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Realizace podle něj bude trvat zhruba stejně jako projekty v Praze, tedy tři roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku (zleva) ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Lubomír Metnar, policejní prezident PP ČR Tomáš Tuhý, ředitel BIS Michal Koudelka

Soubor opatření provedených v posledních třech letech vznikl po rozhodnutí minulé koaliční vlády ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) nyní letiště patří mezi nejbezpečnější na světě.

Vláda bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila projekt v lednu 2015 a měl být původně realizován v roce 2016. Zpoždění nabral podle předsedy představenstva Českého Aeroholdingu Václava Řehoře kvůli tendrům, které se protáhly.

Reklama

Výběr článků

Načítám