Hlavní obsah

Kolik lidí ještě musí zemřít, aby Evropa pochopila, ptají se čeští politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští politici odsoudili útok v Berlíně. Někteří rovněž vznesli otázku, zda se masakru dalo zabránit. „Kolik nevinných lidí musí ještě zemřít při teroristických útocích, aby 'evropské elity' pochopily?” dotázal se lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Svíčka na berlínském náměstí Breitscheidplatz, kde zahynulo dvanáct lidí.

Článek

Na problémy migrace poukázal i Bartoškův stranický kolega a šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

„V civilizovaném světě je třeba odmítnout násilí všeho druhu. Evropa ale nemůže podporovat migraci, pokud nezvládá integraci,” uvedl na Twitteru s dodatkem „a nezvládá ji”.

„Žádné uprchlíky na území ČR,” okomentoval útok v Berlíně mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v reakci na skutečnost, že útočník mohl do Evropy přijít v rámci migrační vlny. „Teroristické útoky se přibližují k ČR, co více k tomu dodat,” uzavřel.

Podle vicepremiéra a lídra ANO Andreje Babiše se útoku patrně nedalo zabránit. Připomněl však, že nesmíme dávat k útokům příležitost.

„Útok v předvánočním čase je útok na naše hodnoty, kulturu, víru. S tím se nesmíme smířit a podlehnout strachu,” glosoval šéf ODS Petr Fiala.

Lapidárně se k útoku vyjádřil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Ich bin ein Berliner,” připomněl legendární výrok amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho z roku 1963, který jej pronesl v tehdejším Západním Berlíně na důkaz spojenectví.

Ministerstvo zahraničí „barbarský útok” odsoudilo a Lubomír Zaorálek kondoloval svému protějšku Franku-Walterovi Steinmeierovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám