Hlavní obsah

Do opakovaných voleb na Mostecku se zapojí i ANO a TOP 09, Dernerová změnila stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Do opakovaných senátních voleb na Mostecku půjde Alena Dernerová, která v říjnovém hlasování zvítězila, pod hlavičkou strany Spojení demokraté - nezávislí kandidáti. Svého kandidáta nově postaví i TOP 09, za niž se o hlasy voličů bude ucházet stavební inženýr Zbyněk Vodák. Za ANO bude kandidovat ředitel základní školy Roman Ziegler.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Komunisté znovu vyšlou do boje Josefa Néteka, ODS Libuši Hrdinovou a ČSSD Jiřího Šlégra. Lhůta pro podání kandidátek k registraci končí v pondělí v 16:00. V říjnových volbách se o senátorský post ucházelo sedm lidí.

O opakování voleb rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS) poté, co říjnové volby označil za neplatné. V podzimních volbách drtivě zvítězila současná senátorka Dernerová. Prezident Miloš Zeman vyhlásil termín opakovaných voleb na pátek 27. a sobotu 28. ledna. [celá zpráva]

NSS vyhověl třem stížnostem a rozhodl o opakování voleb. Část Severočechů.cz nepovažovala Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí. Mostecký magistrát podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které těsně před volbami jménem hnutí požádala jeho místopředsedkyně a volební zmocněnkyně Hana Jeníčková.

O Dernerovou stálo více uskupení

Na spojení Dernerové s jednou z menších stran upozornil Seznam.cz. Senátorka, která v říjnu kandidovala pod hlavičkou hnutí Severočeši.cz, řekla, že nechtěla riskovat další napadení voleb. „Nešlo to. Nejraději bych kandidovala za Severočechy, ale bohužel nemohu jít do rizika. Tlaky na mě byly velké, a i proto jsem si vybrala neparlamentní stranu,“ řekla Dernerová. Senátorka doplnila, že o ni stály i další strany, parlamentní i neparlamentní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Návrh na vyškrtnutí padl i v případě senátorky Aleny Dernerové (na fotografii).

Nově se v senátních volbách objeví zástupci ANO a TOP 09, ani jedna ze stran své kandidáty v říjnu nepostavila. Naopak voleb se nezúčastní DSSS, za kterou v říjnu kandidoval olympionik Ota Zaremba. Strana přitom podle krajského předsedy Jindřicha Svobody zvažovala, že by místo Zaremby postavila svého předsedu Tomáše Vandase. Ten v říjnu neúspěšně kandidoval na Ústecku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám